Babiš podal ve sporu kvůli evidenci u StB dovolání ke slovenskému soudu

Předseda ANO Andrej Babiš podal ke slovenskému Nejvyššímu soudu dovolání proti rozsudku Krajského soudu v Bratislavě, který v červnu zamítl jeho žalobu kvůli evidenci u československé tajné policie StB. V úterý to napsal server Seznam Zprávy. Soud v létě rozhodl, že žalovanou stranou neměl být slovenský Ústav paměti národa (ÚPN), ale slovenské ministerstvo vnitra. Babiš dlouhodobě trvá na tom, že nikdy s StB nespolupracoval a evidován byl bez svého vědomí.

Podání dovolání Seznam Zprávám potvrdil Pavol Adamčiak, mluvčí bratislavského okresního soudu, který se žalobou zabýval v prvním stupni. „Prvostupňový soud toto podání doručí protistraně (slovenskému Ústavu paměti národa) a vyzve ji k vyjádření. Až následně může dovolání s celým spisovým materiálem předložit dovolacímu Nejvyššímu soudu Slovenské republiky,“ přiblížil Adamčiak.

Babiš webu řekl, že podrobnosti z dovolání nezná, připravovali ho jeho právníci. Už v červnu po vyhlášení rozhodnutí avizoval, že se hodlá dál soudně bránit. Upozornil i na to, že soud nerozhodoval o tom, zda byl neoprávněně evidován, ale o tom, na koho v případech neoprávněných evidencí žalobu směřovat.

Řada zrušených rozsudků

Babiš v souladu s dřívější praxí slovenských soudů v roce 2012 zažaloval ÚPN, který na Slovensku spravuje archivní svazky po StB. Ústavní soud ale před pěti lety, kdy zrušil dřívější verdikty krajského i nejvyššího soudu ve prospěch Babiše, zmíněné pravidlo prolomil. Neupřesnil ovšem, kdo má být žalovanou stranou.

V roce 2019 pak ústavní soud zrušil ještě další verdikty krajského i nejvyššího soudu, které naopak Babišovu žalobu ve zmíněné kauze zamítly; příslušný senát to zdůvodnil tím, že obecné soudy neurčily, kdo má být ve sporu žalovaným. Právě řešení této otázky, a nikoliv samotné oprávněnosti evidence Babiše v dokumentech StB, bylo hlavním tématem, kterým se krajský soud v Bratislavě v posledním stání zabýval.

Archivní dokumenty uvádějí, že Babiš se v roce 1980 stal důvěrníkem StB a o dva roky později ho ke spolupráci s tajnou policií coby agenta s krycím jménem Bureš získal nadporučík StB Július Šuman. Ten ale během líčení o Babišově žalobě u okresního soudu prohlásil, že tato informace není pravdivá a že Babiš k StB naverbován nebyl. Slovenský ústavní soud ve verdiktu z roku 2017 zpochybnil věrohodnost bývalých příslušníků StB, kteří u obecných soudů vypovídali ve prospěch Babiše a jejichž výpovědi byly tehdy považovány za klíčové.