Británie potřebuje podle nového ministra financí stabilitu a Trussová čas

Nový britský ministr financí Jeremy Hunt v rozhovoru pro BBC řekl, že Británie potřebuje stabilitu a konzervativní premiérka Liz Trussová čas. Pozice Trussové je otřesená kvůli zmatkům v ekonomických plánech její vlády. Hunt připustil, že se Britové budou muset připravit na to, že se některé daně zvýší. Trussová v pátek z funkce šéfa resortu financí odvolala Kwasiho Kwartenga.

„Myslím, že to, co země nyní chce, je stabilita. Trussová je premiérkou ani ne pět týdnů. Myslím, že voliči její práci posoudí u voleb,“ prohlásil Hunt. Řádné parlamentní volby se v Británii mají konat v květnu 2024. Opoziční labouristé měli před konzervativci v průzkumu z konce září náskok 33 procentních bodů, nejvíce od konce devadesátých let minulého století.

Hunt také zmínil, že současná vláda bude hodnocena za to, jakou práci odvede v příštích osmnácti měsících. Zastal se Trussové, když o ní řekl, že „naslouchá ostatním a učí se“. 

Část kontroverzních ekonomických plánů Trussová už zrušila. Nejdříve se rozhodla zachovat 45procentní daň z příjmů pro lidi s příjmem nad 150 tisíc liber ročně, v pátek pak oznámila, že se nebude snažit zastavit zvýšení daně z příjmů firem.

Některé daně se podle Hunta zvýší

Hunt je výraznou osobou Konzervativní strany, v níž dosáhl značných politických úspěchů; zastával funkce ministra zdravotnictví i zahraničí. V rozhovoru s BBC také řekl, že jeho předchůdce ve funkci šéfa resortu financí se dopustil dvou chyb. Jednou bylo snížení daně z příjmů pro lidi s vysokými výdělky a druhou bylo to, že plány ohlásil naslepo bez nezávislého hodnocení od britského Úřadu pro rozpočtovou odpovědnost (OBR). „Premiérka tyto chyby uznala, a proto jsem tady já,“ dodal.

Svoje vlastní plány Hunt v BBC příliš vysvětlovat nechtěl, řekl ale, že „daně se nebudou snižovat tolik, jak mnoho lidí doufalo, a některé daně bude třeba zvýšit“.

Agentura Reuters píše, že premiérka Trussová tento víkend zřejmě stráví snahou o obnovu a nové získání důvěry v řadách Konzervativní strany. Mnozí konzervativní poslanci totiž v různých rozhovorech pro média zpochybňují její schopnost vést vládu.