Patnáctiletý mladík v Severní Karolíně zastřelil pět lidí, včetně jednoho policisty

Útočník v metropoli Severní Karolíny, městě Raleigh, zastřelil pět lidí. Mezi mrtvými je i policista mimo službu a šestnáctiletý chlapec. Další dva lidé skončili v nemocnici. Policisté muže podezřelého ze střelby podle agentury Reuters dopadli a zadrželi. Střelec, kterému je podle agentury AP patnáct let, je nyní v nemocnici a jeho stav je kritický. Americký prezident Joe Biden se podobně jako v předchozích případech střelby vyslovil pro zákaz útočných zbraní.

Dva lidé, včetně jednoho policisty, byli podle AP převezeni do nemocnice. Policista byl propuštěn, ale druhý zraněný je v kritickém stavu.

Kriminalisté po střelbě, která začala ve čtvrtek místního času, doporučili lidem v okolí, aby nevycházeli, a spustili rozsáhlou pátrací akci, které se účastnily desítky aut i vrtulníky. Pachatel podle policejní ředitelky začal na lidi střílet na cestě pro pěší. Podezřelého nakonec dopadli. Televize ABC News uvedla, že ho zatkli v garáži. Podle policistů střílel mladík bílé pleti ozbrojený puškou. Motiv zatím kriminalisté neznají.

„Už to stačí,“ řekl k případu Biden. „Byli jsme zarmouceni a modlili jsme se s příliš velkým počtem rodin, které musely unést to hrozné břemeno hromadné střelby,“ uvedl americký prezident v prohlášení. Vyslovil se v něm rovněž opět pro zákaz útočných zbraní. Biden se dlouhodobě zasazuje o zákaz poloautomatů, ale naráží na vytrvalý odpor republikánů.

„Musíme toto nesmyslné násilí v Americe zastavit,“ prohlásila starostka města Mary-Ann Baldwinová na tiskové konferenci, aniž by o tragédii poskytla více podrobností. Oznámila však, že policie podezřelého dopadla. Z prvotních informací nebylo jasné, zda ho i zatkla, což později vyšetřovatelé uvedli na Twitteru.

Patnáctiletý střelec patří k nejmladším pachatelům podobných útoků ve Spojených státech. Teenagerů, kteří zaútočili na školy, ale bylo v nedávné minulosti víc. Například pachatelům jednoho z nejznámějších školních masakrů v USA na střední škole Columbine na denverském předměstí Littleton ve státě Colorado z dubna 1999, kdy zemřelo patnáct lidí včetně obou útočníků, bylo 17 a 18 let.

Deset obětí měla střelba v jedné ze tříd střední školy v texaském městě Santa Fe, kde vraždil sedmnáctiletý student, který svůj čin přežil a nyní je v psychiatrické léčebně. Dokonce jen 16 let bylo pachateli útoku v indiánské rezervaci v Red Lake ve státě Minnesota, při kterém v březnu 2005 zemřelo devět lidí a útočník.