Proti íránské vládě se demonstrovalo ve velkých městech i v zahraničí

V Íránu na univerzitách a ve velkých městech pokračovaly demonstrace proti vládě a policii. Tisíce lidí vyšly do ulic na podporu také v Německu a v dalších evropských zemích. Demonstrace v Íránu vypukly v polovině září a od té doby při nich zahynulo podle odhadů organizace Human Rights Watch přes osmdesát lidí, uvedla agentura AFP.

Shromáždění se podle informací na sociálních sítích uskutečnila v Teheránu, Šírázu, Isfahánu a v dalších velkých íránských městech. „Studenti v sobotu demonstrovali na univerzitách proti postupu policie vůči protestujícím,“ uvedla íránská tisková agentura Fars.

Na sociálních sítích se šířila videa s protesty v Teheránu a dalších městech. Pravost řady těchto videí, kde demonstrující skandují a zpívají slogany na podporu protestního hnutí, agentura AFP potvrdila. „Město se topí v krvi, ale naši profesoři mlčí,“ skandovali na jednom videu studenti.

Podle agentury Fars během protestů, které trvají v zemi třetím týdnem, bylo zadrženo dvanáct set lidí. V pátek íránské úřady zadržely také devět cizinců z Německa, Polska, Itálie, Francie, Nizozemska a Švédska. Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch tvrdí, že zahynulo nejméně 83 lidí. Oficiální agentura IRNA dnes potvrdila, že v pátek zahynulo při útoku na policejní stanici na jihu Íránu 19 lidí, a to včetně čtyř příslušníků revolučních gard. Velitel této elitní jednotky slíbil pomstu za úmrtí svých mužů.

Solidarita z Evropy

Solidaritu demonstrantům v Íránu projevila shromáždění v zahraničí. Zhruba pět tisíc lidí demonstrovalo v Berlíně a další tisíce lidí vyšly do ulic v dalších německých městech, informovala agentura DPA. Tisícovka lidí se shromáždila v Římě, dva a půl tisíce lidí demonstrovalo v Londýně a několik stovek v Paříži.

Protesty v Íránu vypukly v polovině září po úmrtí mladé Íránky kurdského původu Mahsy Amíníové. Ta zemřela poté, co ji zadržela mravnostní policie, protože neměla zakryté vlasy a dekolt podle přísných pravidel islámského kodexu oblékání. Úřady tvrdí, že žena dostala infarkt, podle rodiny Amíníové ale zemřela kvůli policejní brutalitě. K nezávislému vyšetření případu vyzval tento týden mimo jiné generální tajemník OSN António Guterres.