Hurikán Fiona na kanadském pobřeží strhával celé domy

Horizont ČT24: Kanada se vzpamatovává z hurikánu Fiona (zdroj: ČT24)

Atlantické pobřeží Kanady se vzpamatovává z přechodu hurikánu Fiona, který připravil víc než půl milionu domácností o elektřinu a nechal za sebou velké škody. Je netypické, aby si hurikány vznikající v tropech uchovávaly tak velkou ničivou sílu daleko na severu. Podle expertů k podobným odchylkám dochází stále častěji.

Post-tropická cyklona Fiona se opřela do východokanadského pobřeží od Québecu přes Nové Skotsko, ostrov prince Edwarda až po Newfoundland. Obyvatelé čtyřtisícového Port aux Basques mluví zejména o sobotě jako o naprostém chaosu.

„Je to nejneskutečnější zážitek mého života. Nic takového jsem neviděl. Vlny dům úplně vyrvaly ze základů,“ popisuje hasič Greg Cook.

Vítr dosahoval rychlosti sto sedmdesát kilometrů v hodině. Vlny s obrovskou silou a rychlostí narážely na pobřeží, podemílaly ho a po pouhých desítkách minut rozebíraly domy na prkna a trámy. „Domy mých sousedů jsou zničené. Ale ty velké vlny se převalily přes jejich domov a dosáhly až k našemu domu, udeřily plnou silou,“ říká Tonnie Hoskinsová žijící desítky metrů od břehu.

Oblast se bude vzpamatovávat měsíce

Obnova základní infrastruktury může podle kanadských představitelů trvat i několik měsíců. Na pomoc do zdevastovaných obcí vyjíždí armáda. Nejde jen o opravu domů a zprovoznění základních služeb. Poničené jsou i rybářské přístavy a továrny na zpracování úlovků.

Továrnu v Neils Harbouru kryly vlnolamy. Na Fionu však nestačily. „Ta betonová zeď se zlomila a dovnitř se hrnul oceán,“ vysvětluje Roland Michaels z místního rybářského družstva. Škody jen na budovách společnosti odhadují na dva miliony dolarů. Zboží připravené k expedici se bez chlazení navíc může zkazit.

„V ohrožení jsou velké hodnoty, snažíme se zachránit co nejvíc. Doufáme, že napřesrok 1. dubna už budeme fungovat, ale těžko říct, jestli to zvládneme,“ přeje si Michaels.