Dny truchlení skončily, Británie se vrací k normálnímu životu

Velká Británie pondělním státním pohřbem definitivně uzavřela sedmdesátiletou éru panování královny Alžběty II. Obřady v Londýně a ve Windsoru skončilo v zemi období smutku, vlajky na vládních budovách se vrátily na vrcholy stožárů, v Londýně se uklízí a před královskými rezidencemi mizí hromady květin, které lidé zesnulé královně v předchozích dnech přinesli.

Spojené království se po pondělním státním pohřbu Alžběty II., kvůli kterému byl vyhlášen státní svátek a většina provozů včetně škol zůstala zavřená, vrací k normálnímu fungování. 

Uzavírky v centru britské metropole zmizely, k běžnému provozu se vrací i železnice, jejíž linky byly zejména v pondělí večer, kdy se tisíce lidí vracely domů poté, co ve Windsoru nebo v Londýně sledovaly smuteční průvod, přetíženy.

Už v pondělí večer vyrazili do londýnských ulic pracovníci městského úřadu s černými stuhami a mašlemi, aby uklidili odpadky a odstranili písek na silnicích, po kterých námořníci táhli lafetu s rakví zesnulé panovnice.

Během čtyř dnů, kdy truchlící stáli ve frontě před Westminsterským sálem, aby se zde mohli poklonit u rakve Alžběty II., pracovali zaměstnanci úklidové firmy nepřetržitě a podél několikakilometrové fronty odstranili sedm tun odpadků. Britská vláda uvedla, že do Westminsterského sálu nakonec přišlo 250 tisíc lidí.

Události: Dny truchlení skončily (zdroj: ČT24)

Británie je s podobou rozloučení spokojena

„Pořadatelům se podařilo předvést to nejlepší, co Británie umí – kombinaci včasnosti, přesnosti a dokonalosti. To vše podtržené pompou, kterou s sebou přináší monarchie a královská rodina,“ shrnul pondělní pohřeb královny spolupracovník ČT Ivan Kytka.

Zdůraznil, že se ceremoniál obešel bez zádrhelů a v Británii celkově panuje spokojenost s tím, jak se země dokázala s Alžbětou II. důstojně rozloučit.

Do Londýna dorazily na státní pohřeb nejvyšší představitelé dvou set zemí, včetně amerického prezidenta Joea Bidena, japonského císaře Naruhita a králů a královen evropských monarchií, což pro pořadatele i bezpečnostní složky znamenalo mimořádnou výzvu.

„Ovšem k úlevě organizátorů i většiny obyvatel Londýna politici bezprostředně po skončení pohřbu odjížděli,“ poznamenal Kytka s tím, že se státníci museli narychlo přesunout do New Yorku, kde v úterý začíná zasedání Valného shromáždění OSN.

Se zajištěním bezpečnosti pohřbu pomáhalo v Londýně na tři tisíce policistů z celé země, včetně odstřelovačů na střechách a ozbrojených policistů, jízdních jednotek a dalších specializovaných sil hlídkujících v ulicích. 

Spolupracovník ČT Kytka: Pořadatelům se podařilo předvést to nejlepší, co Británie umí (zdroj: ČT24)

Královská rodina dál drží smutek

Smutek bude nadále držet pouze královská rodina, a to další týden. Během této doby nebudou její členové vykonávat žádné veřejné povinnosti a vlajky na královských rezidencích zůstanou až do rána 27. září staženy na půl žerdi.

Buckinghamský palác oznámil, že prodloužené období smutku budou dodržovat také zaměstnanci královské domácnosti, zástupci plnící oficiální povinnosti a vojáci, kteří se věnují ceremoniálním povinnostem.