Trump označil FBI za krutou příšeru

Události: Trump reagoval na kauzu tajných dokumentů (zdroj: ČT24)

Donald Trump vystoupil poprvé od chvíle, kdy FBI prohledala jeho floridskou rezidenci. Kritizoval mimo jiné úřady kvůli vyšetřování kauzy tajných dokumentů, které si odvezl z Bílého domu. Svého nástupce označil za nepřítele státu. Reagoval tak na projev, ve kterém ho Joe Biden nazval hrozbou pro demokracii.

Fotografie přísně tajných dokumentů fascinuje USA. Agenti FBI ji v srpnu pořídili v Trumpově klubu při domovní prohlídce. Exprezident v tom vidí šíření dezinformací: „Mluví o dokumentech, jež nebyly správně uskladněné, ale pak jdou dovnitř, vezmou listiny, hodí je na zem a vyfotí je,“ horuje.

Vládní materiály převezl z Bílého domu po prohraných volbách. FBI je našla v podzemním skladišti bez oken v rezidenci Mar-a-Lago. Trump v ní rád přebývá. Je zároveň golfovým klubem pro pět set členů a slouží k pronájmům.

Podle řady svědků Trump ještě jako prezident neměl dostatečný respekt k tajným dokumentům. Nepřipouští si, jaké riziko pro národní bezpečnost mohlo představovat jejich uchovávání ve floridském klubu se stovkami hostů.

V roce 2019 tam byla zadržená čínská občanka s telefony a zařízením na odhalení skrytých kamer. Loni se zas s Trumpem v jeho klubu fotila a dostala do jeho blízkosti rusky mluvící žena s americkým občanstvím. Vydávala se za dědičku bankéřské rodiny Rothschildů. Přijela mercedesem a prokazovala se falešnými pasy a řidičským průkazem s různými místy narození: Monako, Rusko, Ukrajina. Ve skutečnosti se jmenovala Inna Jaščyšynová. Vyšetřuje ji FBI i kanadská policie.

Donald Trump se vidí jako oběť spiknutí. „FBI a ministerstvo spravedlnosti se staly krutými příšerami ovládanými radikálně levicovými darebáky, právníky a médii, jež jim říkají, co mají dělat,“ obvinil je.

FBI našla při domovní prohlídce přes 11 tisíc vládních záznamů a fotografií. 18 bylo přísně tajných, 54 tajných a 31 důvěrných. „Prohrabávali se šatníky první dámy a vším dalším. Dokonce provedli hluboké a hnusné prohledávání pokoje mého šestnáctiletého syna,“ stěžoval si bývalý prezident.

Na seznamu FBI je i 48 prázdných desek s nápisem TAJNÉ. Donald Trump to nijak nevysvětlil – místo toho obvinil prezidenta Bidena z provedení invaze v jeho domě.