Konzervativci už rozhodli, kdo obsadí britské premiérské křeslo

Horizont ČT24: Konzervativci rozhodují o novém britském premiérovi (zdroj: ČT24)

Ve Velké Británii v pátek skončilo interní stranické hlasování Konzervativní strany. Necelých 200 tisíc členů v něm rozhodlo o tom, kdo se stane příštím stranickým lídrem, a tedy i premiérem země. Výsledky strana oznámí v pondělí.

Během britských parlamentních prázdnin probíhala ostrá kampaň dvou předních konzervativců o to, kdo nahradí Borise Johnsona v úřadu premiéra. Poslední průzkumy favorizují ministryni zahraničí Liz Trussovou před bývalým ministrem financí Rishim Sunakem.

Oba vyslali poslanci do závěrečného hlasování konzervativních straníků. Během jejich kampaně se země dostala od krize, domácnostem v říjnu zdraží energie až o 80 procent. Inflace by koncem roku ve Velké Británii mohla být dvacetiprocentní. Britské odbory žádají vyšší platy, po brexitu a pandemii covidu-19 navíc zemi chybí pracovní síly. A britská libra za čtvrt roku ztratila vůči dolaru osm procent hodnoty.

„Myslím, že nás skutečně čeká velká bouře. Pravděpodobně směřujeme do recese. Nového premiéra čeká obtížné dědictví,“ myslí si politolog londýnské Queen Mary University Tim Bale. 

V úterý by měl podat demisi nynější premiér Boris Johnson a tentýž den královna Alžběta II. jmenuje nového šéfa či šéfku britské vlády. Obě tyto události se kvůli zdravotnímu stavu panovnice odehrají netradičně v jejím venkovském sídle Balmoral ve Skotsku.

Po tlaku spolustraníků i veřejnosti premiér Johnson oznámil rezignaci na začátku července. Na protest proti Johnsonově chování ve funkci, zejména večírkům v Downing Street v době koronavirové uzávěry, odstoupily z vládních funkcí desítky členů strany. Vlnu rezignací spustil právě Sunak a ministr zdravotnictví Sajid Javid.

Náskok má Trussová

Po Johnsonově odstoupení začal vnitrostranický boj o vedení, který měl několik kol. Pro nominaci bylo potřeba získal podporu nejméně dvaceti zákonodárců z vlastní strany, což splnilo osm kandidátů. Do dalšího kola prošli ti, kteří získali nejméně třicet hlasů a po několika kolech hlasování zbyli poslední dva kandidáti, tedy Trussová a Sunak. Volba mezi těmito dvěma politiky už je na všech členech konzervativní strany, a ne jen na zákonodárcích.

Podle bookmakerů má jasný náskok Liz Trussová. I když spojenci Rishiho Sunaka tvrdí, že boj je vyrovnaný. Na oba shodně dopadá kritika, že nenabízejí konkrétní řešení, jak lidem pomoci.

Liz Trussová a Rishi Sunak
Zdroj: Reuters/Hannah McKay

„Mou prioritou je snížení daní, nevěřím totiž, že je dobré brát lidem peníze v podobě daní a pak jim je vracet jako dávky,“ přihlásila se nedávno Trussová k leitmotivu pravicové politiky. 

Rishi Sunak hlásá návrat ke konzervativním hodnotám. „To znamená čestnost a odpovědnost, ne pohádky,“ prohlásil. 

Novou politiku pro řešení krize tak zavede buď Liz Trussová, stoupenkyně brexitu, která v dětství chodila s rodiči na demonstrace proti Margaret Thatcherové, a v dospělosti si ji vybrala za svůj vzor.

Nebo premiér Rishi Sunak, milionář a bývalý bankéř, který vnitrostranickou rebelii proti Borisi Johnsonovi rozpoutal. V těchto chvílích už je rozhodnuto, výsledek se Britové a svět dozvědí v pondělí.