V Záporožské jaderné elektrárně zůstanou trvale dva experti MAAE, uvedlo Rusko

Události: Inspektoři z MAAE si prohlédli okupovanou ukrajinskou jadernou elektrárnu (zdroj: ČT24)

V okupované Záporožské jaderné elektrárně zůstanou trvale dva zaměstnanci Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Agentuře RIA Novosti to v pátek řekl ruský velvyslanec při mezinárodních organizacích ve Vídni Michail Uljanov. Moskva zároveň opět Ukrajinu obvinila z útoků na zařízení, jedná se podle ní o jaderný terorismus. Ukrajinská státní společnost Enerhoatom naopak Rusko viní z manipulace a překrucování reálného stavu věcí v zařízení v době, kdy jsou na místě dál experti MAAE.

Šéf MAAE Rafael Grossi v pátek po návratu z Ukrajiny, kde delegace expertů organizace navštívila elektrárnu čelící ostřelování, řekl, že zpráva o Záporožské jaderné elektrárně by měla být hotová příští týden.

Zopakoval, že fyzická integrita elektrárny, která je v části Ukrajiny okupované Ruskem, byla narušena, a to několikrát. Grossi to označil za „nepřijatelné v každém ohledu“. „Mám a budu mít o elektrárnu obavy, dokud nebude situace stabilnější a předvídatelnější,“ nechal se slyšet a dodal, že jeho tým stihl za několikahodinovou návštěvu získat „mnoho“ informací a viděl všechny části elektrárny, o jejichž prohlídku požádal.

V úterý hodlá Grossi o zjištěních inspekce informovat Radu bezpečnosti OSN. Ujistil, že MAAE se nenechá „zmanipulovat“ žádným z členských států.

Vojenská aktivita v okolí elektrárny

Grossi na večerní tiskové konferenci ve Vídni řekl, že tým MAAE byl svědkem vojenské aktivity v okolí elektrárny a na jejích budovách byly vidět stopy této aktivity. Bezpečnostní systémy elektrárny podle něj nejsou plně funkční, ale to se netýká kritické červené zóny. Logisticky v areálu nejsou žádné velké problémy. Příležitostně však docházelo k narušením dodávek proudu z elektrárny.

Šéf MAAE dále upozornil, že vojenských operací v regionu přibývá, a statistická pravděpodobnost dalšího fyzického poškození elektrárny je proto vysoká. Situaci popsal jako „nanejvýš složitou a náročnou“. Proto podle něj potřebuje trvalou podporu MAAE.

Grossi potvrdil předchozí informace ruské strany, že v elektrárně zůstalo šest zástupců MAAE, přičemž dva z nich tam podle něj pobudou delší dobu. Čtyři členové týmu odejdou příští týden. Grossi vyjádřil obdiv ukrajinským expertům, kteří i za daných podmínek pokračují v práci. Ujistil, že MAAE po celou dobu dostává informace z elektrárny, v níž bylo zřízeno další krizové centrum.

Mise agentury OSN po dlouhých jednáních o přístupu do ostřelovaného zařízení, které je největší svého druhu v Evropě, dorazila ve čtvrtek. Část delegace večer odjela zpět na území pod kontrolou Kyjeva.

Okupanti lžou a překrucují fakta, tvrdí Ukrajina

Ukrajina tuto verzi dění pravidelně odmítá. „Okupanti lžou, překrucují fakta a důkazy o tom, že ostřelují elektrárnu a o následcích škod na infrastruktuře Záporožské jaderné elektrárny,“ kontroval na Telegramu Enerhoatom. Rusové podle společnosti nepovolili členům delegace MAAE vstup do krizového centra elektrárny, kde jsou nasazeni ruští vojáci, které neměli inspektoři vidět.

Manipulace Ruska představuje riziko pro nezávislé vyhodnocení situace v zařízení, napsal Enerhoatom. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ale zároveň zdůraznil, že mise může mít význam i přes potíže, které Rusové na místě působí. „Učinili jsme všechno pro to, abychom zajistili přístup MAAE k Záporožské jaderné elektrárně a věřím, že mise stále může hrát důležitou roli,“ řekl Zelenskyj podle agentury Reuters. 

Ruskojazyčná stanice BBC v pátek nicméně upozornila na Zelenského příspěvek na sociální síti Telegram, kde prezident vyjádřil zklamání, že MAAE zatím nevyzvala k demilitarizaci zařízení a stažení ruské armády z elektrárny. „Ačkoliv jsme o tom s panem Grossim mluvili na našem setkání v Kyjevě,“ zmínil Zelenskyj s odkazem na šéfa MAAE Rafaela Grossiho. „Právě to je cílem ukrajinského a mezinárodního úsilí,“ poznamenal. Pokud by se toho podařilo dosáhnout, Záporožská jaderná elektrárna by podle něj mohla opět zcela bezpečně fungovat.

Zelenskyj dále doplnil, že misi MAAE měli doprovázet novináři ukrajinských a mezinárodních médií, aby „svět spatřil pravdu“, ale ruská strana tomu zabránila. „Okupanti (…) zorganizovali partu svých propagandistů,“ napsal a MAAE vytknul, že zástupce nezávislých médií „nechránila“. „Doufáme, že mise přesto vyvodí z okolností v elektrárně objektivní závěry,“ podotknul.

Odpoledne zároveň Enerhoatom informoval, že pátý reaktor Záporožské jaderné elektrárny, jenž byl odpojen kvůli ruskému ostřelování, je opět připojený k energetické síti.

Šéf MAAE Grossi mimo jiné také řekl, že zásadním úkolem inspekční cesty je zabránit jaderné havárii. Na otázku, za jakých okolností by k ní mohlo dojít, odpovídal ve vysílání ČT24 expert z ČVUT Ondřej Novák. „To je velmi těžké říct, bude záležet na vnějších událostech – jestli bude pokračovat ostřelování elektrárny, jakým způsobem se k ní budou Rusové chovat, jak budou (ne)podporovat zaměstnance (zajišťující provoz),“ vyjmenoval několik faktorů.

Expert z ČVUT Ondřej Novák o inspekci v Záporožské jaderné elektrárně (zdroj: ČT24)

Velkým problémem pro Záporožskou jadernou elektrárnu a její provoz je podle Nováka už zmiňované ostřelování areálu, důležité je dle něj ale i to, jak jsou v elektrárně velké zásoby nafty pro případ, že by musela být opětovně odpojena od elektrické sítě a fungovat v takzvaném ostrovním režimu.