Na Tchaj-wan dorazil guvernér Indiany

Guvernér amerického státu Indiana Eric Holcomb dorazil na Tchaj-wan. Stal se tak dalším významným americkým činitelem, který na tento ostrov v srpnu zavítal, a to navzdory odporu ze strany Číny. Ta považuje Tchaj-wan za svoji součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti.

Začátkem měsíce přiletěla na Tchaj-wan předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Tento týden pak ostrov navštívila také delegace amerického Kongresu.

Čína na návštěvu Pelosiové odpověděla rozsáhlými vojenskými manévry, během nichž testovala i balistické střely. Tento týden Peking v souvislosti s návštěvou delegace amerického Kongresu uvedl, že „čínská armáda bude pokračovat ve cvičeních a bude připravena k boji, aby hájila suverenitu země“. Na Holcombův přílet zatím Čína nereagovala, napsala agentura Reuters.

Jednání s prezidentkou

Holcomb uvedl, že je prvním americkým guvernérem, který Tchaj-wan navštívil od začátku pandemie covidu-19 před více než dvěma lety. Dodal, že hodlá navštívit také Jižní Koreu.

Tchajwanský prezidentský úřad uvedl, že Holcomb se v pondělí setká s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Podle tchajwanského ministerstva zahraničí bude Holcomb hovořit také s představiteli tchajwanských polovodičových firem.

Na Tchaj-wanu sídlí mimo jiné největší světový smluvní výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), který nyní v americké státě Arizona staví továrnu za dvanáct miliard dolarů (zhruba tři sta miliard korun).