Slova palestinského předáka pobouřila židovské organizace i Německo, Scholz čelí kritice za mlčení

Horizont ČT24: Diplomatický skandál Mahmúda Abbáse (zdroj: ČT24)

Obrovské pobouření vyvolal nejen v Německu výrok předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse. Během tiskové konference po setkání s kancléřem Olafem Scholzem prohlásil, že Izrael spáchal na Palestincích od konce druhé světové války padesát holocaustů. Kancléř na Abbásova slova reagoval až po několika hodinách.

Původně měl Abbás přijet do Berlína v březnu. Tehdy mu to znemožnil konflikt na Ukrajině. Teď se podle řady západních politiků znemožnil v Německu sám, a to svým hodnocením konfliktu na Blízkém východě.

„Od roku 1947 do dnešního dne spáchal Izrael padesát masakrů v palestinských vesnicích a městech: v Dejr Jásínu, v Tantuře, v Kafr Kásimu a mnoha dalších. Padesát masakrů. Padesát holocaustů.“

Abbás těmito slovy zdůvodnil, proč se coby palestinský předák nebude omlouvat za teroristický útok na olympijských hrách v Mnichově v roce 1972, při němž palestinská teroristická organizace Černé září zavraždila jedenáct židovských sportovců.

Izraelský premiér Jair Lapid označil Abbásovy výroky nejen za morální ostudu, ale také za ohromnou lež. „Šest milionů Židů bylo zavražděno během holocaustu, včetně půldruhého milionu židovských dětí. Dějiny mu nikdy neodpustí,“ prohlásil Lapid.

„Korekce, která dnes (ve středu, pozn. red) přišla z Ramalláhu, už slovo holocaust nezmiňuje. Uznává jej jako jedinečnou, zrůdnou věc, která se stala v moderních dějinách. Takže Abbás na tiskové konferenci možná řekl něco, co ani říct nechtěl. Na druhou stranu má historii podobných výroků. Před čtyřmi lety řekl před palestinským legislativním sborem, že pronásledování Židů v Evropě mohlo být způsobeno lichvou, jejich finančními machinacemi – což je klasický repertoár 'starého evropského antisemitismu' 19. století,“ uvedl zpravodaj ČT v Izraeli David Borek.

Kritika Scholzova mlčení

Kritika se v Německu obrátila i proti kancléři Scholzovi. Za to, že na Abbásova slova nezareagoval okamžitě. Scholzův tiskový mluvčí totiž tiskovou konferenci bezprostředně po Abbásově výroku ukončil. 

„Podle mě je to srovnání nepřípustné a opravdu mě šokovalo, že v Německu, na půdě kancléřství a během tiskové konference takové poznámky nikdo nenapadl,“ uvedl předseda německé Ústřední židovské rady Josef Schuster.

Německo dlouhodobě nabádá k tomu, aby se označení holocaust používalo výhradně v souvislosti s nacistickým zločinem vyvraždění šesti milionů Židů v období druhé světové války.

Kritiku se kancléřství pokusilo zmírnit několik hodin po tiskové konferenci oficiálním prohlášením: „Kancléř je pobouřen a znechucen výroky předsedy Abbáse. Relativizace holocaustu a šesti milionů mrtvých je zcela nepřijatelná a udělat něco takového na německé půdě je neomluvitelné.“ Scholzův úřad si také předvolal zástupce palestinské diplomatické mise, aby se proti Abbásovým výrokům znovu důrazně ohradil.