Požáry dál sužují Evropu. Kouř z Portugalska zahalil čtyři sta kilometrů vzdálený Madrid

Události: Kouř z požáru v Portugalsku zahalil Madrid (zdroj: ČT24)

V Portugalsku se znovu rozhořel jeden z nejničivějších lesních požárů posledních let. Hasiči přitom tvrdili, že už mají oheň v pohoří Serra da Estrela pod kontrolou. Hoří i na několika dalších místech Evropy, kterou trápí mimořádné sucho. Naopak v Paříži vlnu veder ukončil jiný extrém, město poničila silná bouře.

V portugalské obci Covilha bojují obyvatelé nerovný boj. Se zahradními hadicemi a vědry vody čelí plamenům, které se blíží jejich domům. Kouř přitom zastiňuje i žhnoucí portugalské slunce, pod jehož příkrovem propukla panika.

Ještě v pondělí se přitom zdálo, že hasiči v boji proti lesnímu požáru, který propukl už v prvním červencovém týdnu, již definitivně zvítězili. V noci na úterý se ale znovu rozhořel v plné síle, plameny rozfoukal prudký vítr. Proti výhni tak opět bojuje přes tisíc hasičů. 

Španělský Madrid je od epicentra vzdálen na čtyři sta kilometrů, mrakodrapy v centru přesto zahalil kouř stoupající od Covilhy. Letos už oheň v Portugalsku zdevastoval zhruba skoro celé jedno procento rozlohy země.

Katastrofu ale plameny způsobily i na několika dalších místech Evropy. Ve Španělsku například utrpělo zranění deset cestujících z vlaku, ve kterém propukla panika poté, co souprava vjela do hořícího lesa.

Požáry živí mimořádné sucho a vysoké teploty. Podle projektu Copernicus patřil letošní červenec mezi tři nejteplejší v dějinách měření.

Po vysokých teplotách Paříž zasáhla bouře

Vlna veder v Paříži dostala jinou tvář. Za půldruhé hodiny spadlo na hlavní město Francie zhruba tolik vody, kolik jindy v průměru naprší za tři týdny.

Voda vyplavila několik stanic metra. Další škody napáchal silný vítr. Varování před bouřemi a záplavami trvá ve velké části země.