Srí Lanka vyhlásila výjimečný stav, prezident uprchl na Maledivy

Srí Lanka, kterou již několik dní otřásají bouřlivé protivládní protesty, ve středu vyhlásila výjimečný stav a kvůli nepokojům zavádí zákaz vycházení do čtvrtečního rána. Současné vedení země považuje opatření za nezbytné pro zachování veřejného pořádku, informuje BBC. Prezident Gotabaja Radžapaksa, který slíbil, že ve středu odešle rezignační dopis, brzy ráno místního času zemi opustil ve vojenském letadle v doprovodu manželky a ochranky. Podle agentur míří přes Maledivy do Singapuru. Dle šéfa parlamentu převedl své pravomoci do rukou premiéra Ranila Vikremesinghy. Rezignační dopis prezidenta se očekává před půlnocí.

Občané Srí Lanky žijící na Maledivách ve středu také uspořádali protesty, v nichž naléhali na maledivskou vládu, aby přestala poskytovat útočiště prchajícímu srílanskému prezidentovi, uvádí BBC. Srí Lance podle britského webu hrozí, že se propadne do dalšího chaosu, či dokonce do stavu anarchie. 

Veškerá prezidentská oznámení v posledních dnech pocházejí buď z kanceláře premiéra, nebo z úst předsedy parlamentu. 

Předseda parlamentu prohlásil, že s prezidentem přímo hovořil a je ochoten odstoupit. „Před chvílí jsem po telefonu mluvil se ctěným prezidentem, a jak řekl dříve, odstoupí. Požádal mě, abych oznámil, že zašle rezignační dopis,“ řekl Mahinda Yapa Abeywardena, který zároveň apeloval na občany, aby mu důvěřovali. 

Pokud nyní Radžapaksa rezignuje, budou mít poslanci 30 dní na zvolení nového prezidenta. Do té doby bude v čele země stát premiér jakožto prozatímní prezident. 

Politická a hospodářská krize na Srí Lance (zdroj: ČT24)

Demonstranti obsadili sídlo premiéra

Demonstrantům, kteří v tisícovkách okupovali prostor před sídlem premiéra Ranila Vikremesinghy a požadovali jeho rezignaci, se podařilo za zvuku bubnů a hlasitého zpěvu proniknout do budovy poté, co hodiny odolávali slznému plnu. 

Sám premiér se tam nenachází a podle stanice BBC není v bezprostředním ohrožení. „Premiér jako prozatímní prezident vyhlásil výjimečný stav (v celé zemi) a zavedl zákaz vycházení v západní provincii,“ oznámil podle agentury Reuters Vikremesingheho mluvčí.

Demonstranti ještě před rezidencí premiéra, kterou později obsadili
Zdroj: AP (ČTK)/Rafiq Maqbool

Zákaz vycházení protestující nerespektují a jiné skupině demonstrantů se podařilo proniknout i do sídla největší státní televize, která přerušila vysílání. Necelou hodinu poté z éteru zmizela i druhá celostátní televize. V předchozích dnech se demonstranti dostali i do několika dalších vládních budov.

Premiér se kvůli útěku Radžapakse stal dočasným úřadujícím vůdcem země. Protestující však chtějí, aby odstoupil i on, protože ho považují za osobu příliš blízkou rodině Radžapaksů, kterou viní ze současné hospodářské krize. Vikremesinghe slíbil, že odstoupí, až bude sestavena nová vláda, píše agentura AP. 

Vikremesinghe ve středu požádal předsedu parlamentu, aby jmenoval nového ministerského předsedu, který bude přijatelný nejen pro současnou vládu, ale i pro opozici. Radžapaksova strana, Srílanská lidová fronta, má ovšem v parlamentu výraznou většinu. Pokud by tedy nastala situace, že by byl Vikremesinghe opět zvolen s podporou poslanců vládní strany, protesty budou podle zdrojů BBC pravděpodobně pokračovat.

Demonstranti před prezidentským palácem v Kolombu
Zdroj: AP (ČTK)/Eranga Jayawardena

Kdo bude příštím prezidentem?

Srílanská opozice navrhne na příštího prezidenta svého vůdce Sadžitha Premadasu. Informovala o tom v úterý agentura Reuters s odkazem na představitele opozice. Parlament má nového prezidenta zvolit 20. července.

Premadasa je synem bývalého prezidenta a o úřad hlavy státu se ucházel už ve volbách v roce 2019, kdy byl ministrem bytové výstavby. Volby tehdy vyhrál Radžapaksa. U moci pak byl mocný rodinný klan, který ovládl i posty předsedy vlády i ministra financí.

Mnoho Srílančanů podle agentury Reuters viní právě je ze současných problémů. Obyvatelé ostrova již několik měsíců protestují proti vládě a prezidentovi kvůli hlubokým ekonomickým problémům, do nichž se země dostala.

Lidé odpočívají v prezidentském paláci
Zdroj: Adnan Abidi/Reuters