Tahanice kolem prodeje Twitteru vyústily ve střet Trumpa s Muskem

Horizont ČT24: Donald Trump a Elon Musk se přou kvůli Twitteru (zdroj: ČT24)

Elon Musk si rozmyslel koupi sociální sítě Twitter. Názor ale může změnit – jako už několikrát. Od plánu měl jeden z nejbohatších lidí světa ustoupit kvůli velkému počtu falešných účtů. Může jít ale také o taktiku, jak srazit cenu transakce. Celou věc teď řeší právníci. Podnikatel a vizionář chtěl z platformy udělat ráj svobody slova. Dřív kritizoval třeba to, že firma zablokovala účet tehdejšímu americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi.

Donald Trump a Elon Musk se ale nyní dostali do sporu. Roli v něm hraje právě rozhodnutí excentrického miliardáře vycouvat z převzetí internetové firmy Twitter provozující stejnojmennou sociální síť.

„Není to tak, že bych ho nesnášel, ale je na čase, aby Trump pověsil živnost na hřebík a odjel do západu slunce,“ reagoval Musk na slova bývalého prezidenta, který jeho záměr údajně sám předpověděl. „Je to jen další tlučhuba. On nic rozhodně nekoupí,“ má jasno bývalý šéf Bílého domu.

A přestože se v posledních dnech Musk distancuje od Donalda Trumpa, velmi kritický je i ke směřování Demokratické strany. Vymezuje se zejména vůči kulturním válkám, které demokraté vedou ve prospěch etnických a sexuálních minorit. Pro toto „tažení“ se vžil termín woke. „Pokud nebude zastaven, zničí woke virus celou civilizaci a lidstvo se nikdy nedostane na Mars,“ varuje v této souvislosti Musk.

Musk hodlá dát prostor všem

Byl to přitom právě on, kdo chtěl zajistit návrat Donalda Trumpa na sociální síť. Šéf Tesly se prezentuje jako obhájce svobody slova a na Twitteru pod jeho vedením měli dostat prostor úplně všichni.

„Určitě to nebyla transakce, která by mu přinesla nové bohatství. O ostatních důvodech můžeme spekulovat. On říkal, že chce vytvořit idealistickou platformu,“ komentuje čerstvě odřeknutý obchod šéfredaktor portálu Lupa.cz David Slížek.

Oficiálním důvodem odstoupení od koupě Twitteru je fakt, že se na síti vyskytuje více falešných účtů, než se předpokládalo. Je jich až kolem deseti procent. Podle odborníků chce ale tímto krokem Musk pouze snížit cenu společnosti, za kterou měl zaplatit zhruba bilion korun.

„Twitter nakonec ve výsledku nemusí přežít. Je pravda, že možná nějaký silný majitel by té firmě pomohl. Ale pak je na druhou stranu dobré se ptát, pokud chce někdo koupit takovou síť i s tím, že na ní bude prodělávat, proč to vůbec dělá,“ upozorňuje Slížek.

Není to poprvé, co známý vizionář vzbudil rozruch. Loni se v televizi přiznal, že trpí Aspergerovým syndromem, tedy formou autismu. „Všem, které jsem kdy urazil, chci říct, že jsem přišel s novou verzí elektroaut a hodlám vyslat lidi na Mars ve vesmírné lodi. To jste si mysleli, že budu normální, pohodový chlápek?“ nechal se slyšet Musk v talkshow.

Že dělá výstřední boháč věci po svém, loni stvrdil i fakt, že jako jedna z nejikoničtějších hlav kalifornského Silicon Valley přesunul kvůli daním sídlo své firmy do Texasu.