Moldavský soud poslal proruského exprezidenta do domácího vězení, je obviněný z vlastizrady

Moldavský soud poslal bývalého prezidenta a hlavního představitele proruské opozice Igora Dodona na 30 dnů do domácího vězení. Chce dát prokuratuře možnost vyšetřit obvinění z korupce a vlastizrady, napsala agentura Reuters. Podle bývalé hlavy státu je proces politicky motivovaný.

Obvodní soud v hlavním městě Kišiněvě vydal nařízení dva dny poté, co úřady v Dodonově bydlišti provedly domovní prohlídku a uvalily na něj vazbu na 72 hodin.

Exprezident Moldavska z let 2016 až 2020 po soudním jednání řekl novinářům, že jeho případ vznikl „na politickou objednávku“ proevropské prezidentky Maii Sanduové, která jej v roce 2020 vystřídala ve funkci. Uvedl také, že nemá žádný jiný majetek než ten, který oficiálně deklaroval.

Prozápadní vláda obvinění z politického vměšování odmítá. Ministr spravedlnosti Sergiu Litvinenco řekl, že případ bude veden „v přísném souladu se zákonem“.

Kauzu odstartoval snímek, na němž je zachyceno setkání Dodona s podnikatelem a někdejším předsedou Demokratické strany Vladimirem Plahotniukem. Na videu je vidět, jak Plahotniuc předává Dodonovi černou tašku, ve které – soudě podle rozhovoru – jsou peníze pro Dodonovu socialistickou stranu.

Po předloňském nástupu Sanduové do prezidentského úřadu v parlamentních volbách z července loňského roku jasně zvítězila Strana akce a solidarita (PAS), kterou současná hlava státu založila. Krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu podalo Moldavsko přihlášku do Evropské unie.

Dodonovo zatčení přichází v době vzrůstajícího napětí ve vztazích mezi Moskvou a Kišiněvem. Kreml dříve uvedl, že je zprávami o Dodonově zadržení znepokojen.