Reportéři ČT: Moldavsko se obává invaze, ruská menšina je podle Moskvy diskriminována

Reportéři ČT: Výbušné Podněstří (zdroj: ČT)

Moldavsko se obává rozšíření konfliktu z Ukrajiny na své území. V zemi žije početná ruská menšina, která dává najevo loajalitu Moskvě a která vytvořila separatistické území s názvem Podněstří. Minulý týden v Podněstří došlo k několika nevyjasněným útokům a z Kremlu začínají zaznívat vyjádření o porušování práv ruskojazyčného obyvatelstva, stejně jako tomu bylo před útokem na ukrajinský Donbas. Rusové žijící v Moldavsku ale podle svých slov žádnou diskriminaci nepociťují. O náladách místních natáčel v Podněstří a v Moldavsku pro pořad Reportéři ČT redaktor Tomáš Vlach.

Kořeny konfliktu sahají do sovětských dob. Velkou část dnešního Moldavska zabrala Moskva těsně před druhou světovou válkou Rumunsku. Sověti se snažili zemi industrializovat a přivezli sem množství ruskojazyčných obyvatel.

Ti se usazovali zejména na levém břehu Dněstru, kde se budovaly průmyslové podniky. Když se Sovětský svaz rozpadl a Moldavsko vyhlásilo nezávislost, Podněstří se vzbouřilo – místní se lekli hlasů vyzývajících k připojení k Rumunsku. Tyto obavy mají lidé v Podněstří dodnes.