Epidemická situace v Číně vyvolává pochyby o tamní vakcíně

Covid-19 píše na různých kontinentech jiný příběh. Poměrně významně proočkovaná Evropa se zbavuje posledních preventivních opatření. Spojené státy překročily mezník milionu obětí. A Čína s infekcí stále bojuje extrémně tvrdými lockdowny. Severní Korea tento týden vůbec poprvé přiznala výskyt onemocnění. Tamní situace hrozí katastrofou.

Bylo to zřejmě první veřejné vystoupení severokorejského vůdce v roušce. Skoro dva a půl roku poté, co svět začal řešit pandemii, poslal Kim Čong-un severokorejská města do lockdownu. „Domníváme se, že se covid vyskytl už dřív, ale úřady to nepřiznaly. To, že ho oznamují nyní, naznačuje, že už to nejde utajit,“ myslí si Mason Richey z univerzity zahraničních studií Hankuk.

Počet nakažených se odhaduje na statisíce. Zatím. Severokorejské obyvatelstvo je ve velkém ohrožení, podle expertů na pokraji katastrofy. Stát spoléhal pouze na uzavření hranic, covid je překonal. Obyvatelé KLDR proti němu nebyli nikdy očkováni. Pchjongjang vloni odmítl vakcíny z Číny i globálního tržiště Covax.

Testuje se minimálně, zdravotnictví je slabé. I stabilní systémy ve světě měly v době vrcholů nákazy vážné problémy. „V Severní Koreji může být vysoká míra podvýživy dodatečným rizikovým faktorem pro závažný průběh a smrt,“ dodává epidemiolog z Univerzity Johnse Hopkinse Brian Wahl.

A covid může naopak nedostatek potravy a další podvýživu obyvatel zhoršit. Severokorejskou diktaturu čekají krušné časy, i pokud přijme nabídku zdravotní pomoci a vakcín od jižního souseda.

Horizont ČT24: Jak to bude dál s covidem? (zdroj: ČT24)

Neúčinná vakcína v Číně?

Situace v Číně mezitím zpochybňuje účinnost domácích očkovacích látek na variantu omikron. I přes striktní přístup, očkování a například Šanghaj uzavřenou do karantény se covid šíří. Pozornost se teď obrací k Pekingu s desítkami nových případů. Lidé se začali obávat plošného lockdownu a skupovat potraviny.

K dnešní vylidněnosti ulic vedlo omezení provozu restaurací, nákupních center a zábavních podniků. Lidé mají pracovat z domova. Začíná hromadné testování. Karantény se zatím vyhlašují jen pro jednotlivé budovy.

Podle mikrobioložky Ruth Tachezy zavádění striktních opatření souvisí s tím, že v Číně už od prosince vědí, že dvoudávkové schéma jejich vakcíny je v podstatě neúčinné. I když se podá třetí dávka, tak se ukazuje, že nechrání proti variantě omikron. „Mají s velkou pravděpodobností celou populaci opět zcela citlivou k tomu viru,“ řekla Tachezy v pořadu Horizont ČT24.

Čína také zpřísnila kontroly svých hranic. Peking se zároveň od cest do zahraničí snaží odradit i své občany. Riziko nákazy koronavirem je tam podle něj velmi vysoké. Omezená je nabídka letů, ceny letenek zdražily. Opatření rovněž dopadá i na spolupráci zahraničních společností s čínskými partnery.

V USA je jeden milion mrtvých v důsledku covidu

Naopak Evropa bude brzy prakticky bez koronavirových omezení. Od pondělí už nebude třeba ochrana dýchacích cest ani na letištích a v letadlech.

Postupné uvolňování se projevuje oživováním turistického ruchu. Asie je jedinou částí světa, odkud se návštěvníci zatím nevrátili. „Jsou to hlavně Američané, lidé z Evropy také hodně a turisté z Jižní Ameriky,“ popisuje strukturu návštěvníků pařížská hoteliérka Jennifer Boccaraová.

Spojené státy už znovu žijí, ale po trpkých dvou letech. Tento týden překonaly hranici jednoho milionu mrtvých v důsledku covidu-19.

Co se týče Česka, Tachezy postrádá důraznou kampaň, aby se lidé doočkovali posilující dávkou. Doufá, že se připravuje strategie na rychlejší proočkování rizikových skupin čtvrtou dávkou. Tři dávky jsou podle ní v případě cirkulujícího omikronu kompletní základní schéma vakcinace. „Jinak si myslím, že pokud budeme mít dostatečné proočkování a dostatečný počet posilujících dávek, tak bychom na tom měli být poměrně dobře za předpokladu, že se nám sem nezačne šířit nějaká zcela jiná varianta viru,“ předpovídá možnou podzimní situaci s koronavirem.