Před červnovými volbami vzniká ve Francii levicová koalice jako protiváha k Macronovi

Prezidentovi Emmanuelu Macronovi patrně vzniká ve Francii další silná protiváha k jeho centristické politice. Před červnovými volbami do Národního shromáždění se rýsuje široká levicová koalice, jejímž lídrem je krajně levicová strana Nepodrobená Francie (LFI) v čele s Jeanem-Lucem Mélenchonem. Jeho partaj se dohodla na volebním partnerství s Komunistickou stranou Francie (PCF). Ochotu vstoupit do koalice navíc vyjádřila také Socialistická strana (PS), jak uvedl francouzský deník Le Monde.

Mélenchonova LFI chce vytvořit spojenectví, které by levicovým stranám zajistilo vítězství ve volbách. Pokud by koalice získala silnou pozici v parlamentu, mohla by účinně blokovat Macronovu politiku. Mélenchon v prvním kole dubnových prezidentských voleb získal 22 procent hlasů a skončil třetí, což mu zajistilo silnou vyjednávací pozici s dalšími levicovými subjekty. Prezentuje sám sebe také jako nejvhodnějšího kandidáta na příštího premiéra Francie.

„Nyní existuje rámcová dohoda mezi vyjednávacími týmy LFI a socialistů,“ řekl poslanec a jedna z hlavních tváří LFI Adrien Quatennens ve vysílání rádia Franceinfo. „Emmanuel Macron může a musí být poražen a my toho můžeme dosáhnout s většinou, která bude vládnout na základě programu odlišného od současného směřování země,“ dodal.

Další detaily dohody slíbily strany zveřejnit během dne. Proti partnerství socialistů s LFI se minulý týden postavil bývalý socialistický prezident François Hollande.

Dohoda LFI s komunisty se rovněž neobešla bez kompromisů, jejich předseda Fabien Roussel vyzval k jejímu respektování. Neshody panují zejména ohledně energetické politiky Francie a orientace na jádro, kterou PCF podporuje.

Strana LFI se již v pondělí dohodla na partnerství s největší francouzskou ekologicky orientovanou stranou Evropa Ekologie – Zelení (EELV).

První kolo voleb do francouzského Národního shromáždění se uskuteční 12. června. Kandidáti se ucházejí o hlasy voličů v jednotlivých obvodech, pro zisk mandátu je potřeba získat absolutní většinu. Pokud není v prvním kole v daném obvodu nikdo zvolen, koná se o týden později, letos tedy 19. června, kolo druhé.