Méně než před pěti lety i v prvním kole. Francouzské volby poznamenala nízká účast

V neděli se ve Francii konaly volby hlavu státu. Do druhého kola postoupil z prvního místa dosavadní centristický prezident Emmanuel Macron a krajně pravicová vyzyvatelka Marine Le Penová. V 17:00 dosáhla účast 63,23 procenta. První odhady po zavření volebních místností ukazovaly na jasné Macronovo vítězství.

„Průzkumy ukazovaly, že Macronův náskok se spíše zvyšoval. Pokud bychom se jimi měli řídit, dalo by se předpokládat, že je poměrně jasným favoritem dnešních voleb,“ konstatoval v neděli ráno z Paříže zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.

Na druhé straně předpokládá, že Le Penová dosáhne lepšího volebního výsledku než před pěti lety, a náskok současného prezidenta tak bude nižší. „Poučila se z chyb, které udělala v předchozí kampani. Změnila svou politiku a svou image, je méně arogantní, dokonce se občas usmívá,“ dodal Šmíd.

„Francouzi volí strategicky. To znamená, že spousta levicových voličů, kterých je ve Francii hodně, se přikloní k Macronovi. Potom do parlamentu budou volit spíš levici nebo extrémní levici, aby vybalancovali tu pravicovost, která může nastoupit,“ předpokládá zaměstnankyně francouzského ministerstva financí Pavlína Koubská.

K páté přišla k urnám asi čtvrtina voličů

Účast v 17:00 dosáhla 63,23 procenta, oznámilo ministerstvo vnitra. Je to téměř o dva procentní body méně než před pěti lety, kdy proti sobě stáli stejní kandidáti. Zároveň je to méně než v prvním kole před dvěma týdny.

Od cesty k urnám voliče odrazuje především neúspěch jejich favorita v prvním kole voleb, znechucení politikou i právě probíhající školní prázdniny.

Režisérka Andrea Sedláčková, která žije ve Francii, ve vysílání ČT řekla, že letošní volby se nijak nevymykají. „Hlavními tématy jsou ekonomická situace, ekologie, vztah k imigraci,“ vyjmenovala.

Události: Francie volí prezidenta (zdroj: ČT24)

Macron i Le Penová už lístky do uren vhodili

Emmanuel Macron volil kolem 13:00 v pobřežním městě Le Touquet, cestu do volební místnosti rovněž využil k přesvědčování nerozhodnutých voličů. Spolu s manželkou Brigitte vyrazili pěšky ulicí lemovanou davy. Poté se v koloně aut přepravili do blízkosti volební místnosti, kde pokračovali v kontaktu s veřejností. Le Touquet má pro pár velkou symboliku, právě zde se před 15 lety brali a tráví zde některé víkendy. Po téměř hodině nakonec prezident dorazil do volební místnosti, pozdravil se s místními politiky a už bez průtahů odhlasoval.

Jeho vyzyvatelka Marine Le Penová hlasovala před polednem v Hénin-Beaumont na severu země. Politička si užívala vřelého přijetí ze strany svých stoupenců a do volební místnosti nijak nespěchala. Byla v družném hovoru s místními obyvateli, fotografovala se s nimi a postupně vzala do náruče několik dětí. Ve volební místnosti dlouze pózovala se svým volebním lístkem, než ho nakonec vhodila do urny. Po dalších úsměvech a fotografiích zamířila na oběd s místními politiky.

Odvolili i neúspěšní kandidáti

Jako první ze všech původně 12 prezidentských kandidátů ráno odvolila socialistická starostka Paříže Anne Hidalgová. O část hlasů ji připravilo strategické hlasování některých levicových voličů, kteří nakonec vybrali Jeana-Luca Mélenchona, jenž se prezentoval jako jediný levicový kandidát s reálnými šancemi na postup do druhého kola. Nepovedlo se mu to poměrně těsně a přes dvacet procent jeho voličů může druhé kolo rozhodnout. 

Mélenchon oznámil, že Macron je podle něj nepřijatelný, ale ještě nepřijatelnější je Le Penová. Zdůraznil, že ta nesmí od jeho voličů dostat ani jeden hlas. Sám však poznamenal, že bez ohledu na stávajícího vítěze by to měl být on, kdo se stane po červnových volbách do Národního shromáždění francouzským premiérem. Ve francouzském poloprezidentském systému je součinnost prezidenta s vládou odpovědnou parlamentu zásadní a pokud pocházejí z jiných politických táborů, bývá to pro politický život problém.

Mélenchon během dopoledne volil v Marseille, odkud byl i zvolen do Národního shromáždění. Během dopoledne také na západním předměstí Paříže hlasovala republikánská prezidentská kandidátka Valérie Pécresseová.

Vítězové v regionech v prvním kole prezidentských voleb ve Francii
Zdroj: Wikimedia Commons

Stejný stav jako v USA v roce 2016, hodnotí Macron

Le Penová v programu navrhuje mnohá řešení, která připadají části Francouzů přitažlivá. Prosazuje například dřívější odchod do důchodu, větší suverenitu a národní hrdost pro Francii či zastavení migrace. Pro část společnosti jsou ale některé její názory příliš radikální a nebezpečné. Například na jejích plakátech v pařížské čtvrti Vanves přibyl knírek připomínající nacistického vůdce Adolfa Hitlera spolu s nápisem „zastavte fašisty“.

„Jestli letos nevyhraje Le Penová, tak za pět let bude mít Francie arabského prezidenta,“ domnívá se seniorka Reine. Navzdory obavám z rostoucího počtu Arabů ve Francii však bude její hlas patřit Macronovi. „Jestli ale Macron nebude dodržovat to, co slíbil, v červnových volbách se mu to zle vrátí,“ dodává žena.

Ve vítězství současné hlavy státu věří i důchodce Alain. „V prvním kole lidé hlasovali rozumně a stejné to bude i ve druhém kole. Mají strach, co by reálná vláda Le Penové mohla způsobit.“ Macron má podle něj na rozdíl od protikandidátky dostatečné zkušenosti s vedením země.

Obhajující francouzský prezident v pátek prohlásil, že předvolební situace v zemi je nyní podobná té, kterou zažily Spojené státy v roce 2016 před zvolením Donalda Trumpa. Je přesvědčen, že Francouze čeká klíčové rozhodování o budoucím směřování země. Přesto, že do druhého kola vstupuje jako favorit, vítězství podle svých slov nemá zdaleka jisté.

V Atlantiku se volí od soboty

Ve Francii byla sobota dnem voličského klidu, kdy mají lidé čas si před návštěvou uren utřídit myšlenky, v zámořských územích se už první víkendový den volilo. Volební místnosti se nejprve otevřely na souostroví Svatý Pierre a Miquelon u východního pobřeží Kanady. Stalo se tak v osm hodin místního času, tedy v poledne času středoevropského.

V následujících hodinách začali hlasovat i obyvatelé Guadeloupe, Martiniku, Francouzské Guyany, Francouzské Polynésie, Svatého Martina a Svatého Bartoloměje. Výjimku mají také volební místnosti v Americe.

Ačkoliv se tam volební místnosti uzavřou o několik hodin dříve než ve zbytku Francie, výsledky z těchto oblastí bude možné zveřejnit až po 20:00, spolu se všemi ostatními. Do té doby se k volbám nesmí vyjadřovat ani Macron a Le Penová.