Při záplavách na východě Jihoafrické republiky zahynulo přes čtyři sta lidí

Zprávy ve 23: Povodně v Jihoafrické republice (zdroj: ČT24)

Při ničivých záplavách, které tento týden na východě Jihoafrické republiky způsobil silný déšť, zahynulo 443 lidí. Aktualizovanou bilanci v neděli zveřejnilo vedení provincie KwaZulu-Natal, informovaly zahraniční agentury. Dalších třiašedesát lidí se pohřešuje.

„Počet obětí vystoupal na 443,“ uvedl Sihle Zikalala, člen vedení provincie, v níž žije na jedenáct milionů lidí.

V úterý na některých místech v provincii spadlo za jediný den několikaměsíční množství srážek a sesuvy půdy následně ochromily dopravu. Na pomoc byla povolána armáda a škody na majetku úřady odhadují nejméně na deset miliard randů (zhruba 16 miliard korun). Bez střechy nad hlavou zůstaly tisíce lidí a provincie zaznamenala také výpadky v dodávkách elektřiny či vody. Narušen byl i provoz v jednom z největších přístavů v zemi – Durbanu.

Na začátku roku zasáhly oblast jižní Afriky během šesti týdnů tři cyklony a dvě tropické bouře. Nejpostiženější byl Madagaskar, Mosambik a Malawi, kde dohromady zahynulo 230 lidí. Východní pobřeží Jihoafrické republiky je vystaveno meteorologickým jevům vznikajícím nad oceánem, jež jsou podle vědců v důsledku oteplování stále ničivější.