Ukrajina souhlasí se čtyřmi ruskými podmínkami, tvrdí Erdogan. Kuleba to popírá

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba v pátek odmítl tvrzení tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že je Ukrajina ochotna souhlasit se čtyřmi ze šesti ruských požadavků. Měla se údajně zříct členství v Severoatlantické alianci nebo uznat ruštinu za druhý státní jazyk. Ukrajinský ministr zahraničí ale zároveň ocenil tureckou pomoc při vyjednávání.

„Žádná shoda s Ruskem ve čtyřech bodech zmíněných tureckým prezidentem nepanuje,“ upřesnil ministr Kuleba listu Ukrajinska pravda. „Jediným státním jazykem na Ukrajině je a bude ukrajinština. A vůbec klasifikace klíčových témat rozhovorů na čtyři či jiný počet bodů je nekorektní,“ doplnil.

Podskupiny obou delegací podle Kuleby v současnosti posuzují mnoho různých otázek a jednání postupují obtížně. Ukrajinská delegace zaujala pevné stanovisko a nezříká se svých požadavků, naléhá především na ukončení bojů, poskytnutí bezpečnostních záruk a zachování územní celistvosti Ukrajiny, zdůraznil ministr.

„Předpokládám, že ve čtyřech bodech jednání je shoda. První bod se týká vstupu Ukrajiny do NATO. Zprvu Ukrajina trvala na členství v Alianci, ale nakonec (ukrajinský prezident Volodymyr) Zelenskyj začal hovořit o možnosti zřeknutí se. Druhý bod se týká přijetí ruštiny na Ukrajině jako oficiálního jazyka. Zelenskyj souhlasil i s tím. Rusky se beztak hovoří prakticky po celé Ukrajině. V tomto není problém,“ řekl podle státní agentury Anadolu Erdogan po návratu z bruselského summitu NATO.

Ukrajina je podle tureckého prezidenta ochotna k jistým ústupkům i ohledně ruského požadavku na demilitarizaci, i když samozřejmě nepůjde o úplné odzbrojení. A ukázala podle něj také pozitivní přístup ohledně kolektivní bezpečnosti.

Krym a Donbas

Konsensus naopak chybí v otázce anektovaného Krymu a separatisty ovládnutého Donbasu, uvedl Erdogan. Zelenskyj ale podle něj předvedl moudrost a vůdčí kvality tím, že navrhl uspořádat kvůli územním sporům referendum.

Rusko také požaduje, aby Ukrajina uznala Krym za jeho součást a uznala také nezávislost Doněcké a Luhanské „republiky“, vyhlášených proruskými separatisty v Donbasu na východě Ukrajiny.

Pokud jde o Krym, Turecko od počátku otevřeně a poctivě vystupuje proti ruské okupaci, zdůraznil turecký prezident. Své stanovisko prý osobně sdělil i ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, a to i v době, kdy Západ nezaujímal tak jasný postoj jako v současnosti, a proto také podle Erdogana došlo k nynějšímu vývoji.

Kuleba ocenil úsilí turecké diplomacie

Ankara se angažuje jako prostředník ve snahách o ukončení měsíc trvající války mezi Moskvou a Kyjevem. Uspořádala mimo jiné schůzku ministrů zahraničí Sergeje Lavrova a Dmytra Kuleby.

Ukrajinský ministr podle listu Ukrajinska pravda proto vyjádřil tureckému prezidentovi vděčnost za politickou a humanitární pomoc i za diplomatické úsilí o ukončení Ruskem vyvolané války. „Doufáme, že Turecko jako přítel a strategický partner Ukrajiny bude také pokračovat ve všestranné podpoře,“ přeje si.

„Využiji příležitost, abych připomněl, že zavedení nových sankcí proti Rusku a posílení obranyschopnosti Ukrajiny jsou neméně významnými faktory pro zastavení ruské válečné mašinérie a dosažení žádoucího pokroku v jednáních. Tuto třísložkovou strategii – sankce, vojenská podpora a jednání – by neměl nikdo zpochybňovat,“ dodal Kuleba.