Německo varuje před programy společnosti Kaspersky. Používají je i české instituce

Události: Německo varuje před programy firmy Kaspersky (zdroj: ČT24)

Německý úřad pro bezpečnost v informační technice upozornil, že u programů ruské společnosti Kaspersky nelze v současné chvíli vyloučit kybernetické útoky vedené přes její antivirus. Ten má v počítačích i řada tuzemských institucí. Před softwarem ruského původu obecně varoval i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Městská policie v Brně používá antivirus od ruské společnosti Kaspersky pátým rokem. Vyměnit ho zatím neplánují. „Považujeme ho za velmi bezpečný. Kaspersky zatím nezaznamenal žádné reputační potíže, které by souvisely například s úniky citlivých dat,“ zdůvodnil mluvčí brněnské policie Jakub Ghanem.

Naopak Státní úřad pro jadernou bezpečnost program po začátku invaze na Ukrajinu užívat přestal. „Báli jsme se, že nebudou dostupné další aktualizace. A celkově jsme se obávali dalších rizik plynoucí právě z původu této společnosti,“ uvedl zástupce předsedkyně úřadu Michal Merxbauer.

Přechod na nový systém zahájila největší zdravotní pojišťovna v zemi, která spravuje údaje téměř šesti milionů klientů. Podle VZP jsou ale samotná data uložena a chráněna jinými technologiemi a postupy.

NÚKIB: Rizika sledujeme

Podle německého úřadu může výrobce podnikat útoky na uživatele sám, nebo k nim být donucen proti své vůli. „Ti, co ovládají Kaspersky antivirus, mohou nechat vymazat data na všech zařízeních, kde Kaspersky antivirus běží. Což by byla v globálním měřítku asi největší kybernetická katastrofa,“ řekl jednatel společnosti PATRON-IT a etický hacker Martin Haller.

Firma ale nařčení odmítá a odchodů svých klientů lituje. „Rozhodnutí není založeno na technickém posouzení produktů společnosti, které jsme neustále obhajovali u Spolkového úřadu pro bezpečnost informační techniky a v celé Evropě, ale místo toho je přijímáno z politických důvodů,“ uvedla pro ČT vedoucí oddělení vnějších vztahů společnosti Kaspersky Kristina Šingareva.

Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost rizika spojená s ruskými produkty sleduje. Proti žádné konkrétní firmě zatím nezakročil. „Doposud jsme neměli dostatečnou informační jistotu k tomu, abychom vydali zákonné opatření, které by omezovalo možnosti použití těchto produktů,“ sdělila mluvčí úřadu Alena Minxová.

Antivirus firmy Kaspersky má po celém světě nainstalováno přes 400 milionů uživatelů. Před jeho používáním už v minulosti varovaly Spojené státy nebo Evropský parlament.