Počet obětí pátečních lavin v Rakousku stoupl na osm

Počet obětí pátečních lavin na západě Rakouska se zvýšil ze šesti na osm. Další dvě oběti záchranáři objevili už mrtvé z helikoptéry při noční pátrací akci. V Tyrolsku v nezabezpečené zóně lyžařského střediska Spiss zemřelo pět lidí, čtyři švédští turisté a rakouský průvodce. Ve Vorarlbersku v lyžařském resortu Albona pak pod sněhem zahynul třiačtyřicetiletý freerider.

Dvě nově oznámené oběti lavin jsou jedenašedesátiletá žena a šedesátiletý muž, kteří se nevrátili z výletu na lyžích na horu Breitenegg a přestali se hlásit blízkým. Záchranáři jejich těla objevili z vrtulníku během noční pátrací akce.

V Tyrolsku přežil sesuv laviny pouze jeden člověk v šestičlenné skupině lyžařů. O život přišli čtyři jeho švédští krajané ve věku 43 až 47 let i dvaačtyřicetiletý rakouský horský průvodce.

Asi 400 metrů široká masa sněhu se nad lyžaři uvolnila v otevřeném terénu, když kolem poledne sjížděli z hory Unterer Malfragkopf u švýcarských hranic. Přeživší byl zasypán jen částečně a dokázal zavolat přes mobilní telefon příteli do Švédska, který o lyžařích pod lavinou informoval policii. Rakousko i Švýcarsko na místo vyslaly vrtulníky. Záchranáři dorazili na místo během krátké doby, pět lyžařů už ale bylo mrtvých.

Freerider, který se stal obětí laviny ve Vorarlbersku, sjížděl s dalšími třemi lidmi včetně certifikovaného průvodce na snowboardu přes otevřený terén k dolní stanici lanovky v Alboně. Všichni čtyři lidé ve skupině byli podle policie zkušení a měli lavinové vybavení.

Díky tomu se trojici již po několika málo minutách podařilo pomocí sond lokalizovat zasypaného kamaráda a brzy ho s pomocí záchranného týmu, který dorazil vrtulníkem, vyprostit z hloubky asi dvou metrů. Záchranáři začali zasypaného lyžaře oživovat již asi 20 minut po pádu laviny, lékař ale nakonec musel konstatovat jeho smrt.

Kvůli velkému množství nově napadaného sněhu se během čtvrtka a pátku v Rakousku podle lavinové služby utrhlo téměř šedesát lavin. Pátek byl co do tragických důsledků lavin nejhorší v dosavadní zimní sezoně. „Je mi z toho smutno, ale jsem také otřesen a mám vztek, že varování nepomáhají,“ konstatuje šéf tyrolské lavinové služby Rudi Mair. Už několik dní záchranáři upozorňují na kritické podmínky.