Vládnou média, politika je povrchní. Francouzský provokatér Michel Houellebecq vydal novou knihu

Ve Francii vyšel nový román Michela Houellebecqa (zdroj: ČT24)

Ve Francii vyšel nový román enfant terrible francouzské literatury Michela Houellebecqa. Autor se v novince Anéantir opět věnuje úpadku západní civilizace a varuje před nadvládou médií, sociálních sítí a povrchností politiky. Kniha je hit, za dva dny se prodalo 75 tisíc výtisků.

Anéantir – destrukce, či vymazání. Ke konci směřuje i život románového hrdiny – padesátníka Paula. Houellebecq se svými postavami nikdy nezacházel v rukavičkách. V Mapě a území nechal brutálně zavraždit sám sebe, v Serotoninu zabije protagonistu deprese.

Rozval společenského řádu zase přináší Podvolení, ve Francii se k moci dostanou islamisté. Kniha vyšla v den teroristického útoku na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo. V románu Anéantir čelí zániku hrdina jménem Raison, tedy Rozum. A spolu s ním známý svět. Některé recenze hovoří o banálním hrdinovi a ploché zápletce.

Těkání mezi tématy slaví úspěch, kniha je hit

„Ale já myslím, že to byl autorův záměr – že naše životy jsou banální, že máme ambice, které jsou z hlediska nadpozemského plané,“ zamýšlí se šéfredaktorka portálu literatura.cz Jovanka Šotolová.

Metaforou je i chaotický styl vyprávění, který těká mezi tématy. Podobně jako mysl moderního člověka živeného informacemi z médií a sociálních sítí. Román čtenáře táhne, za pouhé dva dny se prodalo 75 tisíc výtisků. Michel Houellebecq se s novým dílem okamžitě dostal na první místo všech žebříčků.

V knihkupectví Maruani přišlo na poslední autogramiádu asi tři sta lidí. „Autor byl potěšen, nikdo z milovníků Houellebecqa si to nechtěl nechat ujít,“ svěřila se majitelka knihkupectví Nicole Maruaniová.

Význam díla zdůraznil nakladatel i formální stránkou, kniha je vytištěna na mimořádně kvalitním papíře, obvyklým pro umělecké publikace, ne pro podobné typy beletrie. A obálka s ražbou dokonce přímo odkazuje na Bílé album skupiny Beatles.

Nakladatelství Odeon už pracuje na překladu, česky kniha vyjde v druhé polovině roku.