Německá policie vyšetřuje vládní Zelené kvůli možné zpronevěře. Jde o bonusy ve výši 36 tisíc korun

Německá policie zahájila předběžné vyšetřování vedení vládních Zelených, které se týká i jejích předsedů a ministrů koaliční vlády Annaleny Baerbockové a Roberta Habecka. Informovala o tom ve středu agentura DPA, podle níž jde v případu o možnou zpronevěru při výplatě bonusů ve výši 1500 eur (36 tisíc korun) na konci roku 2020.

Ministryně zahraničí Baerbocková a vicekancléř a zároveň ministr hospodářství Habeck jsou podezřelí z toho, že se zpronevěry dopustili vůči vlastní straně. Koncem roku 2020 totiž spolu s dalšími čtyřmi členy předsednictva rozhodli o vyplacení „koronabonusu“ sobě i každému zaměstnanci v centrále Zelených. Odměna měla být náhradou za nepříjemnosti způsobené prací z domova a renovacemi stranické centrály.

Výplatu odměny členům předsednictva, kteří o ní sami rozhodovali, v minulosti tvrdě kritizovali i straničtí účetní, podle nichž takto bylo možné stanovit jen odměny v maximální výši 300 eur (7285 korun).

Zelení hájí svoji pravomoc

Vedení Zelených tvrdí, že pravomoc rozhodnout o bonusech mělo, ale pro jistotu je vrátilo. S vyšetřovateli, které na věc upozornilo několik soukromých osob, podle svého prohlášení spolupracuje. Vyšetřování začalo už 6. ledna, ve středu o něm informoval server zpravodajského magazínu Spiegel a pak i další média.

Zelení si koncem ledna zvolí nové vedení, Baerbocková a Habeck do něj znovu kandidovat nebudou. Jejich rozhodnutí je ale už staršího data a s vyšetřováním nemá nic společného. U Zelených je takový postup v dobách, kdy jsou ve vládě, obvyklý. Nyní jsou v koalici se sociálními a svobodnými demokraty (SPD a FDP).