Výbuch sopky v Pacifiku ovlivnil i počasí v Česku, způsobil přechodné výkyvy tlaku

Události ČT: Následky erupce podmořské sopky u Tongy (zdroj: ČT24)

Erupce sopky na druhé straně zeměkoule se odrazila i na počasí v Česku. Tlaková vlna po sobotním výbuchu podmořského vulkánu u tichomořského souostroví Tonga, vzdáleného od Česka skoro sedmnáct tisíc kilometrů, způsobila v republice krátkodobé nárůsty tlaku vzduchu. Na své facebookové stránce to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podobný efekt měla erupce i na Slovensku. Nový Zéland i OSN znepokojují následky erupce.

Podmořská sopka Hunga Tonga - Hunga Ha'apai vybuchla brzy ráno v sobotu středoevropského času. Výkyvy tlaku se pak podle záznamů ČHMÚ objevily v Česku nejprve v sobotu zhruba mezi 20:00 a 22:00 a v neděli brzy ráno přibližně mezi 02:00 a 04:00.

„Včera (v sobotu) ve večerních hodinách dorazila do Prahy tlaková vlna způsobená erupcí zhruba sedmnáct tisíc kilometrů vzdáleného vulkánu Hunga Tonga u Nového Zélandu. Tlaková vlna pak v noci přišla ještě z druhé strany delší cestou kolem zeměkoule,“ popsal situaci ČHMÚ.

„Jedná se o obvyklou situaci. Silnější zemětřesení, ke kterým někde na Zemi dojde, jsme pak schopni měřit na druhé straně planety,“ uvedl v sobotu na Twitteru planetolog Petr Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR. „A u těch skutečně silných platí, že zeměkouli oběhnou klidně i dva a vícekrát. Chvilku trvá, než se uvolněná energie v horninách pohltí.“

Výkyvy tlaku vzduchu zaznamenali v podobných časech jako v Česku také meteorologové na Slovensku. Uvedl to slovenský server Pravda s odkazem na informace Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu. 

Erupci zaslechli na Fidži i na Aljašce

Samotné souostroví Tonga po výbuchu postihlo tsunami, přívalová vlna vysoká přes jeden metr. Lidé žijící poblíž pobřeží se museli evakuovat. Menší vlny dorazily třeba na Americkou Samou, Havajské ostrovy i pobřeží USA či Japonska.

Neobvykle vysoké vlny zaznamenaly také v některých pobřežních oblastech Peru, kde zřejmě jejich následkem zahynuli dva lidé, informoval tamní úřad civilní obrany (Indeci).  Agentura Reuters uvedla, že dvojice utonula na pláži v severoperuánském regionu Lambayeque. Peruánská policie na Twitteru uvedla, že oběti nalezli policisté ze stanice na pláži Naylamp. Vlny byly v oblasti mimořádné a úřady upozornily na nevhodné podmínky pro koupání. 

Satelitní snímky ukázaly, jak se po výbuchu podmořského vulkánu nad mořskou hladinou zvedl obrovský oblak popela, páry a sopečných plynů do výšky zhruba dvacet kilometrů. Erupce trvala osm minut a byla natolik hlasitá, že ji jako vzdálený hřmot popsali i obyvatelé na osm set kilometrů vzdáleném Fidži. Sonický třesk zaslechly podle agentury AP také obyvatelé Aljašky.

Nový Zéland: Komunikace s Tongou je omezená

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová vyjádřila velké znepokojení nad následky erupce. Výbuch přerušil internetové i telefonické spojení v celé Tonze, a nelze proto jednoduše vyhodnotit škody, které mohla erupce na souostroví napáchat, uvedla s tím, že Wellington se snaží plnou komunikaci obnovit.

„Komunikace s Tongou zůstává velice omezená… (Hlavní město) Nuku'alofa zakryla oblaka sopečného prachu, ale jinak je situace klidná a stabilní,“ řekla. Poškozené jsou podle premiérky zejména lodě a budovy bezprostředně u pobřeží, kvůli spadu sopečného popílku jsou i problémy s pitnou vodou.

O situaci na některých dalších ostrovech se podle Ardernové zatím nic neví, protože se tam nelze s nikým spojit. Kvůli sopečnému prachu zatím nemohlo vzlétnout ani novozélandské monitorovací letadlo, které by mohlo stav posoudit ze vzduchu.

Komunikace se nedaří kvůli nefunkčnímu podmořskému kabelu, webové stránky vládních úřadů jsou stále neaktualizované. Mluvčí australského ministra pro mezinárodní rozvoj a tichomořskou oblast Zeda Seselji agentuře Reuters řekla, že vláda na Tonze zasedla k mimořádnému jednání a kontaktuje své partnery.

„Se znepokojením sleduji situaci na Tonze. Úřady OSN v Tichomoří situaci pozorně sledují a jsou připraveny poskytnout pomoc, pokud o to budou požádány,“ napsal na Twitteru také generální tajemník OSN António Guterres.

Souostroví Tonga leží zhruba devatenáct set kilometrů severně od Nového Zélandu v tektonicky aktivní oblasti na rozmezí dvou litosférických desek. Tvoří je zhruba sto sedmdesát ostrovů, obydlených je pouze šestatřicet z nich. Tonga má celkem zhruba 107 tisíc obyvatel.