Štáb České televize se pokoušel natáčet v olympijské vesnici. Skončilo to šikanou

Události: Štáb ČT natáčel v olympijské vesnici (zdroj: ČT24)

Už za měsíc, v prvním únorovém týdnu, začnou zimní olympijské hry v Pekingu. Do historie se zapíšou jako jedny z kontroverzních. Politici z několika zemí je totiž bojkotují. Kvůli pronásledování Ujgurů a likvidaci občanské společnosti v Hongkongu o nich aktivisté mluví jako o genocidních. Znepokojení vyjadřují i novináři, kterým Čína brání v práci. Svoje zkušenosti zaznamenal štáb České televize.

V zimním středisku Čchung-li je již připravena olympijská vesnice. Natáčení zázemí, v jiných zemích a před jinými olympiádami naprosto běžné, je zde ale nemožné. Během několika minut zastavil štáb ČT muž v civilu. Aniž by se identifikoval, bránil v práci a zastrašoval čínské spolupracovníky České televize.

Uniformovaní policisté přihlíželi zpovzdálí. Jejich vůz štáb sledoval po celou dobu pohybu v Čchung-li. Řidiči nepřetržitě zvonil telefon. Pracovnice místního úřadu propagandy naléhala, aby prozradil, kde štáb je a co dělá.

„V hotelu, který patří známému mezinárodnímu řetězci, ráno čekají tři policisté v civilu. Sledují nás, dokud neopustíme hranice okresu,“ popsala zpravodajka ČT v Číně Barbora Šámalová.

Proti duchu olympismu

Česká televize není s touto zkušeností jediná. „V uplynulém roce byly zahraničním novinářům neustále kladeny překážky při informování o přípravách zimní olympiády, byla jim odpírána účast na běžných akcích a bráněno v návštěvě sportovišť v Číně,“ zní vyjádření Klubu zahraničních zpravodajů v Pekingu k mediálnímu pokrytí her.

Bránění novinářům v práci je v rozporu s duchem olympismu. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) České televizi sdělil, že obavy reportérů předal organizátorům. „MOV nemá mandát ani možnost měnit zákony nebo politický systém suverénní země, což se týká i předpisů upravujících mediální pokrytí mimo olympijské hry,“ vyjádřil se olympijský výbor.

Tyto situace jsou v Číně běžné –⁠ bez ohledu na místo a téma. Vadí i natáčení na pekingské ulici, nebo dokonce ve firmě. V posledních letech se obtěžování stupňuje. Nejen kvůli protipandemickým opatřením, ale i kvůli zjitřeným vztahům mezi Čínou a demokratickými státy na Západě.

Státní média, ale i čínští diplomaté rozdmýchávají kolem zahraničních médií nenávistnou atmosféru. Obviňují je z šíření lží o Číně, takže v terénu narážejí na nepřátelství. Něco takového před letní olympiádou v roce 2008 nebylo.

Podle kritiků je to jeden z aspektů, které vyvolávají otázky, zda bylo rozhodnutí přidělit Číně další olympijské hry správné.