Vztahy Ruska a USA jsou v žalostném stavu, uvedl Kreml před jednáním Bidena s Putinem

Horizont ČT24: Napětí kolem Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy jsou podle Kremlu v žalostném stavu. Tamní mluvčí Dmitrij Peskov to prohlásil před chystaným videohovorem šéfa Kremlu Vladimira Putina s prezidentem Joem Bidenem. Podle Peskova budou oba politici v úterý jednat o napětí kolem Ukrajiny či o zárukách, které Moskva požaduje po Západu. Rusko chce, aby se NATO nerozšiřovalo na východ. Biden ale takové garance odmítá.

„Jde o dvoustranné vztahy, které nadále zůstávají v dosti žalostném vztahu,“ poznamenal Peskov k rusko-americké relaci, která bývá označována za nejhorší od konce studené války.

„(Prezidenti) budou pravděpodobně diskutovat (…) především o napětí kolem Ukrajiny, postupu NATO k našim hranicím a iniciativě prezidenta Putina ohledně bezpečnostních záruk,“ dodal mluvčí.

Kreml už v pátek sdělil, že Putin v chystaném telefonátu bude žádat záruky, že NATO se nebude rozšiřovat dál na východ. Biden takovou garanci dát odmítá. Šéf NATO Jens Stoltenberg v tomto týdnu řekl, že do rozšiřování Aliance nemá Rusko co mluvit.

Putin již dříve řekl, že by rozšíření NATO na území Ukrajiny považoval za „překročení červené čáry“. Biden prohlásil, že „nebude přijímat ničí červené čáry“.

Západ se obává další ruské agrese vůči Ukrajině

Rusko v uplynulých týdnech shromažďuje u hranic s Ukrajinou své vojáky. Americká i ukrajinská rozvědka jsou přesvědčeny o tom, že Moskva může proti Kyjevu chystat vojenskou ofenzivu, kterou by mohla zahájit už začátkem příštího roku.

Rusko to odmítá a obviňuje Washington, že se snaží situaci kolem Ukrajiny vyhrotit. Ukrajina podle ní sama připravuje vojenskou akci proti odstředivým silám na Donbasu východně země, což Kyjev popírá. Centrální ukrajinská vláda bojuje v oblasti proti Moskvou podporovaným separatistům.

Vztahy mezi Ruskem a USA se zhoršily mimo jiné právě kvůli ukrajinské krizi, válce v Sýrii nebo obviněním, že se Kreml vměšuje do amerických voleb, což Moskva popírá. Spory panují také ohledně fungování diplomatických misí včetně počtu diplomatů, kteří mohou na ambasádách působit.