Sopka na ostrově Vulcano se probouzí k životu. Každou noc se okolí musí vylidnit

Horizont ČT24: Vulkán na ostrově Vulcano se probouzí (zdroj: ČT24)

Spící sopka na ostrově Vulcano nedaleko Sicílie o sobě dává po více než stovce let znovu vědět. Ve velkém množství z ní začaly unikat žhavé sopečné plyny, kvůli kterým je v blízkosti kráteru ve vzduchu méně kyslíku. Místní obyvatelé proto musí každou noc oblast opustit.

Do vzduchu se uvolňuje vysoké množství oxidu uhličitého. Šestkrát víc, než je běžné. „Tento fenomén dobře neznáme, proto ho monitorujeme. Nová není jeho existence, ale šíře,“ potvrzuje starosta Liparských ostrovů Marco Giorgianni.

Problémy s dýcháním hlásila řada obyvatel, což starostu na konci listopadu donutilo k razantnímu řešení. Lidé v blízkosti vulkánu musí své domovy každou noc opustit, aby se ve spánku nebezpečného plynu nenadýchali. Opatření potrvá alespoň měsíc.

„Mám problémy s dýcháním. Za sebe a za mého manžela jsem rozhodla přemístit se na ostrov Lipari,“ říká jedna z místních obyvatelek. Jiní si ale o nařízení myslí své. Kdo má v jiných částech ostrova příbuzné, na Vulcanu raději zůstal. „Kouřilo se z něj vždycky. Ano, méně. Teď se z něj jen kouří víc,“ ujišťuje další z místních obyvatelek, kterou nechává dým stoupající z vulkánu v klidu.

Život na ostrově by se zastavit neměl. Jen turisty už vystřídaly posily carabinierů a především vulkanologové, kteří situaci monitorují přímo na sopečném kuželu. „Během měsíce a období monitorování se na ostrově nevylodí žádní turisté,“ oznámil starosta Giorgianni. Podle expertů sice v nejbližší době erupce nehrozí, vulkán je ale neklidný a riziko náhlých výbuchů se zvýšilo.

Poslední zaznamenaná erupce sopky na Vulcanu nastala před 133 lety a trvala od srpna 1888 do března 1890. Právě tento ostrůvek poblíž severovýchodního cípu Sicílie dal jméno vědě zabývající se sopečnou činností. Podle legendy měl v kráteru místní sopky svou kovárnu samotný bůh ohně Vulkán.