Erupce na La Palmě trvá už deset týdnů, zřejmě bude na ostrově nejdelší za pět set let

Erupce sopky na španělském ostrově La Palma, která trvá už deset týdnů, neustává a zřejmě se stane nejdelší erupcí na tomto Kanárském ostrově za posledních pět set let. V neděli začalo ze sopky magma vyvěrat další puklinou a z nočních leteckých záběrů je vidět, že se vytvořily dva nové proudy lávy. Informoval o tom deník El País.

„Bohužel předpověď je, že erupce v krátké době neskončí,“ oznámil novinářům v neděli Francisco Prieto z krizového štábu. Podle něj je pravděpodobné, že chrlení magmatu potrvá déle než 84 dní, což byla dosud nejdelší erupce na ostrově z roku 1585. V pondělí je 71. den současné erupce.

Sopka masivu Cumbre Vieja, jejíž erupce začala 19. září, minulý týden po několika dnech relativního klidu opět nabrala na síle. Vytvořil se nový lávový jazyk, který mimo jiné zničil fotovoltaickou elektrárnu a velký hřbitov, který už předtím zasypala masa sopečného popela.

Neslábne ani seismická aktivita sopky. Ráno vědci zaznamenali dvě zemětřesení o síle 4,8 stupně, dosud nejsilnější otřesy během této erupce měly sílu pět stupňů.

Nové jsou úlomky skla

Novým fenoménem, z něhož mají experti podle deníku El Mundo obavy, jsou drobné úlomky vulkanického skla, jimž se říká Peleiny vlasy, podle bohyně sopek a ohně z havajské mytologie. Některé jsou jen vlákna o průměru menším než milimetr. Mohou se šířit vzduchem několik kilometrů daleko a způsobit podráždění kůže či očí.

Láva ze sopky na ostrově La Palma za deset týdnů zaplavila přes 1150 hektarů, zničila přes dva tisíce budov a řadu banánovníkových plantáží. Erupce si zatím vyžádala jednu nepřímou oběť – před dvěma týdny zemřel starší muž, který odstraňoval sopečný popel ze svého domu.

Místní úřady evakuovaly během erupce na tři tisíce lidí a opakovaně vyhlašují pro některé obce doporučení nevycházet z domu či vycházet pouze s respirátory kvůli zhoršené kvalitě vzduchu. V hotelech je nyní ubytováno na 520 lidí, kteří přišli o dům či se do něj nemohou vrátit a nemají jinou možnost bydlení.