V Indii roste násilí proti muslimům. Vládnoucí nacionalistická strana zavádí i segregační zákony

Horizont ČT24: Diskriminace muslimů v Indii (zdroj: ČT24)

Násilí proti muslimům v Indii roste a pohání i ho nové zákony, které cílí na segregaci náboženství. Ve většinově hinduistické zemi útočí extrémní nacionalisté třeba na muslimy, kteří mají za partnerku hinduistku. Terčem jsou ale i umělci nebo firmy. Miliardové zemi hrozí náboženský rozkol.

Čtyřiadvacetiletý Mulláh zemřel kvůli tomu, že byl muslim. Osudnou mu byla pro Indii v tuto dobu nešťastná láska. Kvůli vztahu s hinduistkou ho zabila ultranacionalistická skupina najatá jejími rodiči. Jeho tělo našli brutálně zohavené na kolejích – aby to vypadalo, že ho přejel vlak.

Tři roky vypadal pár jako každý jiný v okolí – chodili do parku, do kina, slibovali si věrnost a těšili se na svatbu. Vloni se ale situace změnila, když vládnoucí nacionalistická Indická lidová strana premiéra Naréndry Módího schválila v jednom ze států segregační zákon komplikující mezináboženské svatby. Olej do ohně pro extremistické hinduistické skupiny.

„Čím se provinil? Jen láskou. Nikomu neukradl peníze, nikomu nic neudělal,“ naříká Mulláhova matka.

Násilí proti muslimům v miliardové zemi, kde vyznavači islámu tvoří už desítky let stabilně zhruba čtrnáct procent populace oproti hinduistickým osmdesáti, v posledních letech vrůstá. Legislativa z loňského roku mluví o „džihádu lásky“ –⁠ teorie, podle které muslimští muži lákají hinduistické ženy do sňatků s cílem jejich následné konverze k islámu. Podle nacionalistů s konečným cílem získat náboženskou převahu v zemi.

„Mezi muslimy panuje obecně velká nejistota. Už se v této zemi necítí být doma. A nejsou to jen muslimové,“ tvrdí profesor z univerzity v Novém Dillí Mohan Rao.

Mezináboženské sňatky

Studie z loňského roku hovoří až o dvoutřetinovém poměru těch hinduistů, kteří odmítají uzavření manželství s příslušníkem jiného náboženství. Muslimů, kteří jsou stejného názoru, je v zemi dokonce osmdesát procent.

„Indická lidová strana není zcela proti mezináboženským sňatkům. Je to v podstatě rozhodnutí jednotlivce, vzít si někoho jiného náboženství nebo kasty. Lákat ale někoho finančními prostředky, donucováním nebo s úmyslem konverze, to je nepřijatelné,“ říká Krišna Agarwal, mluvčí vládní Indické lidové strany.

Své o prudkém vyhrocení vztahů ví i populární indický komik a autor muslimského vyznání Munawar Farukí, který strávil sedmatřicet dní ve vězení za údajnou urážku hinduistických bohů během stand-up show. Policie později přiznala, že důkazy nemá. I přesto následovaly výhrůžky, kvůli kterým se umělec rozhodl zrušit oblíbená vystoupení a stáhnout se z veřejného života.

„Od vězení za vtip, který jsem nikdy neřekl, až po zrušení mých vystoupení, která neobsahovala nic problematického. Je to nefér,“ napsal komik na svém Twitteru.

Minulý měsíc se zase cílem kritiky stal obří textilní řetězec Fabindia, který musel stáhnout svou reklamu na svátek světel Díválí se sloganem v urdštině, tedy v jazyce upřednostňovaném v Indii muslimskou menšinou.