Nová bulharská protikorupční strana podle předběžných výsledků vyhraje volby

Nová bulharská protikorupční strana Pokračujeme ve změně podle všeho vyhraje třetí letošní parlamentní volby, které se v zemi konaly v neděli. Vyplývá to z průběžných oficiálních údajů, jež zveřejnila centrální volební komise po sečtení výsledků ze 75 procent hlasovacích středisek. V souběžně pořádaném prvním kole prezidentských voleb vede stávající šéf státu Rumen Radev, za týden se ale zřejmě bude konat druhé kolo.

Strana Pokračujeme ve změně podle informace zveřejněné volební komisí v poledne získala zatím 25,34 procenta hlasů. Na druhém místě je konzervativní strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) dlouholetého premiéra Bojka Borisova se ziskem 22,43 procenta hlasů.

Do 240členného Národního shromáždění se předběžně může dostat ještě dalších pět subjektů. Třetí je strana turecké menšiny DPS s 13,68 procenta hlasů, čtvrtí socialisté (BSP) s 10,35 procenta a pátá antisystémová strana Je takový národ (ITN) s 9,74 procenta. Šanci na mandáty mají také protikorupční uskupení Demokratické Bulharsko s prozatímní podporou 5,92 procenta hlasujících a hnutí nacionalistů Obrození s 4,97 procenta. 

Podle agentury Reuters úspěch strany Pokračujeme ve změně zvyšuje šance na ukončení patové situace v nejchudším členském státě Evropské unie. Analytici citovaní Reuters uvedli, že nová strana by mohla vytvořit koalici s podporou dvou malých protikorupčních hnutí a socialistů. Rozhovory ale nebudou snadné.

Potřetí v tomto roce

Bulhaři letos už dvakrát – v dubnu a v červenci – museli jít k volebním urnám, aby rozhodli o složení zákonodárného sboru. Již tato hlasování ukončila vládnutí premiéra Borisova, jehož postavení oslabily loňské protesty proti korupci. Avšak všechny strany, které hlásají „změnu“, se až dosud nedokázaly sjednotit, aby Borisova u moci vystřídaly, poznamenala agentura AFP.

Uskupení Pokračujeme ve změně teprve v září založili Kiril Petkov a Asen Vasilev, absolventi Harvardovy univerzity a současně bývalí ministři v kabinetu nynějšího úřednického premiéra Stefana Janeva. „Bulharsko jde novou cestou,“ prohlásil Petkov. 

Favoritem v souboji o funkci hlavy státu je dosavadní prezident Radev

Jasným favoritem v souboji o funkci hlavy státu je dosavadní prezident Rumen Radev, který usiluje o druhý mandát. Podle aktuálních průběžných údajů volební komise pro něj bylo zatím odevzdáno 49,4 procenta hlasů. Jeho hlavní soupeř, univerzitní profesor Atanas Gerdžikov podporovaný GERBem, má 22,41 procenta hlasů.

Pokud se potvrdí, že bývalý stíhací pilot Radev nezískal více než polovinu hlasů, bude se 21. listopadu konat druhé kolo hlasování, ve kterém voliči budou rozhodovat o dvou nejúspěšnějších kandidátech z nedělního kola.

Hlasování poznamenala současná další vlna pandemie covidu-19, zdražování energií i hněv veřejnosti vyvolaný všudypřítomnou korupcí. Únava a znechucení voličů z neschopnosti politiků domluvit se a začít řešit kritickou situaci se odrazila ve velmi nízké účasti v parlamentních i prezidentských volbách. Pohybovala se kolem 37 procent.