Kubánští podnikatelé vyzvali Bidena ke zrušení amerických sankcí

Kubánští podnikatelé vyzvali v otevřeném dopise amerického prezidenta Joea Bidena, aby zrušil ekonomické sankce vůči Kubě, informovala agentura AFP. Podle téměř 250 šéfů soukromých a družstevních podniků americké sankce značně poškozují jejich činnost a ubližují i jejich rodinám.

„Prostřednictvím našeho podnikání pracujeme na tom, abychom zajistili dobré živobytí našim rodinám, aby kubánští podnikatelé nemuseli emigrovat,“ citovala AFP z dopisu Bidenovi. „Nicméně současná politika Spojených států vůči Kubě do značné míry ovlivňuje naše každodenní obchodní podnikání a naši schopnost prosperovat,“ píše se též v dopise.

Kubánští podnikatelé rovněž litují, že Biden nesplnil své předvolební sliby a nezrušil sankce zavedené jeho předchůdcem Donaldem Trumpem. Ten kvůli porušování lidských práv a omezování svobody slova opět zpřísnil ekonomické sankce vůči Kubě nad rámec obchodního embarga, které USA zavedly vůči Havaně už začátkem 60. let minulého století a k jehož ukončení už několik let pravidelně vyzývá i Valné shromáždění OSN.

Od Bidenova nástupu do úřadu prezidenta letos v lednu si mnozí Kubánci slibovali návrat k oteplování americko-kubánských vztahů, které zahájil prezident Barack Obama. Ten v roce 2015 po půlstoletí obnovil diplomatické vztahy USA s Kubou a zrušil část restrikcí. Embargo ale může zrušit jen Kongres.

Kubánská vláda letos provedla v podnikání na tamní poměry převratné změny, když povolila vznik malých a středních soukromých podniků. Dosud na Kubě mohli samostatně podnikat jen jednotlivci jako živnostníci, a to zejména v pohostinství. Okruh činností, v nichž smí soukromé společnosti na Kubě podnikat, je ale také omezený a se zahraničím smí tyto firmy obchodovat pouze přes státní podnik.

Nová kubánská ústava z roku 2019 sice zakotvila roli trhu, ale uvádí, že jeho hlavním aktérem je státní socialistický podnik. Nová ústava rovněž zachovává vedoucí úlohu komunistické strany, která na tomto karibském ostrově vládne jako jediná povolená strana přes půl století.