Ukrajina mění čtyři ministry, Zelenskyj se podle agentury DPA obklopuje loajálními podřízenými

Ukrajinský parlament ve čtvrtek schválil změny v čele čtyř důležitých vládních úřadů, které navrhl prezident Volodymyr Zelenskyj. Poslanci potvrdili jmenování nových šéfů resortů obrany, pro návrat okupovaných území, strategických odvětví průmyslu a hospodářství. Uvolnění dosavadních ministrů Nejvyšší rada schválila ve středu.

Ministrem obrany se po Andrijovi Taranovi stal Oleksij Reznikov, který doposud zastával funkci místopředsedy vlády pro reintegraci dočasně okupovaných území. Na jeho místo nastupuje poslankyně Iryna Vereščuková.

Ministerstvo pro strategická odvětví průmyslu, z jehož vedení ve středu odstoupil Oleh Uruskyj, po souhlasu zákonodárců převezme dosavadní šéf celní správy Pavlo Rjabikin. Do čela ministerstva hospodářství nastoupí po Oleksiji Ljubčenkovi nynější zástupkyně šéfa prezidentské kanceláře Julija Sviridenková.

Agentura TASS v souvislosti se jmenováním nového ministra obrany poukázala na to, že Reznikov v minulosti hovořil o nutnosti přehodnotit minské dohody, které se týkají urovnání konfliktu kolem separatistického východu Ukrajiny. Zpochybnil také, že by související rozhovory takzvané kontaktní skupiny mohly vést k ukončení války v Donbasu.

Agentura DPA dala rekonstrukci kabinetu a další kádrové změny, a to i ve velení armády a tajné služby, jakož i odchod dlouholetého ministra vnitra Arsena Avakova a změnu předsedy parlamentu, do souvislosti s „tendencí prezidenta Zelenského spoléhat se na loajální podřízené a okamžitě se rozloučit s kritiky“.