Americký federální soud znovu umožnil Texasu nechat v platnosti zákaz potratů. Biden požádá o zablokování zákona

Texas může nadále zakazovat ženám ve většině případů podstupovat potraty, rozhodl ve čtvrtek federální odvolací soud. Zamítl další pokus administrativy prezidenta Joea Bidena zrušit protipotratový zákon, který je nejpřísnější v celých Spojených státech. Federální vláda následně oznámila, že o opětovné zablokování zákona požádá nejvyšší soud. Ten už jednou povolil vstup normy v platnost, ale nezabýval se její ústavností.

Republikánské vedení Texasu začátkem září zavedlo zákaz potratů od chvíle, kdy lze detekovat srdeční aktivitu embrya, tedy přibližně od šestého týdne těhotenství. V takto raném stadiu část žen ještě ani neví, že jsou gravidní. Potrat nemohou podstoupit ani ty ženy, které otěhotněly v důsledku incestu nebo znásilnění. Nové předpisy vedly k tomu, že Texasanky, jež se nechtějí stát matkami, se kvůli umělému přerušení těhotenství vydávají na kliniky za hranicemi státu.

V USA přitom podle platného výkladu ústavy ženy mají právo na interrupci až do okamžiku, kdy se plod stává životaschopným, což nastává po 20. týdnu.

Federální ministerstvo spravedlnosti v pátek oznámilo, že o zablokování texaského zákona požádá nejvyšší soudní instanci. Bidenova administrativa proti zákonu vystupuje dvojím způsobem. V jedné ze svých žalob žádá o prohlášení zákona za neústavní, v druhé, jíž se týkají i rozhodnutí z pátku a čtvrtka, požaduje jeho dočasné zablokování, dokud se nevyřeší otázka ústavnosti zákazu, což může trvat měsíce. 

Federální odvolací soud sídlící v New Orleansu se svým rozhodnutím přiklonil na stranu Texasu a povolil, aby restrikce zůstaly v platnosti. Jde o třetí takový rozsudek, zatím jen jediný soud rozhodl o pozastavení jejich platnosti, což však trvalo jen 48 hodin. Texaské kliniky tehdy urychleně tento zákrok prováděly u pacientek, které byly za šestým týdnem těhotenství.