Rakouský prezident jmenoval kancléřem diplomata Alexandera Schallenberga

Novým rakouským kancléřem se stal dosavadní ministr zahraničí Alexander Schallenberg. Do funkce jej oficiálně jmenoval prezident Alexander Van der Bellen. V čele rakouské vlády 52letý Schallenberg nahradí Sebastiana Kurze, který odstoupil po korupční aféře. Na uprázdněné místo šéfa rakouské diplomacie usedl dosavadní velvyslanec v Paříži Michael Linhart, informovala agentura APA.

Kancléř a šéf Rakouské lidové strany (ÖVP) Kurz podal demisi v sobotu poté, co ho začalo vyšetřovat státní zastupitelství kvůli podezření, že v roce 2016 nechal za peníze daňových poplatníků vypracovat průzkumy veřejného mínění zfalšované v Kurzův prospěch. To mělo zajistit postup mladého politika do čela strany i vlády. Obviněno je i několik jeho nejbližších kolegů, všichni včetně Kurze obvinění popírají.

Svého blízkého spolupracovníka Schallenberga navrhl za svého nástupce sám Kurz. Zelení, kteří na spolkové úrovni tvoří s ÖVP vládní koalici, Kurzovo oznámení uvítali a potvrdili ochotu pokračovat s lidovci ve vládním angažmá.

Z pozice kancléře se Kurz přesune do čela poslaneckého klubu lidovců, zůstává také v čele lidové strany. Kritici proto tvrdí, že Schallenberga bude v úřadu ovládat. Sám Schallenberg se podle APA vyjádřil, že bude s Kurzem úzce spolupracovat.

Prezident vyzval Schallenberga, aby obnovil důvěru v politiku

Van der Bellen vyzval při slavnostní inauguraci nového kancléře a rovněž přítomného vicepremiéra Wernera Koglera z řad Zelených, aby pokračovali v koaličním projektu a zároveň obnovili důvěru občanů v politiku.

Již v neděli se prezident veřejnosti omluvil za dojem, který v uplynulých měsících vyvolaly Kurzovy soukromé zprávy, které zveřejnila média. Bývalý kancléř v nich místy zastává opačné názory, než jaké sděloval navenek, a provádí cynické zákulisní dohody.

Schalleberg se narodil v roce 1969 ve švýcarském Bernu do staré šlechtické rodiny. Ministrem zahraničí se stal v roce 2019. Podporoval Kurzův odmítavý postoj vůči nelegální migraci i kritická vyjádření na adresu EU a dosluhující německé kancléřky Angely Merkelové, všímá si agentura DPA.

Třiašedesátiletý Linhart se narodil v Ankaře, post velvyslance v Paříži zastává od roku 2018. Předtím pracoval čtyři roky na rakouském ministerstvu zahraničí coby generální tajemník. V minulosti byl rovněž zahraničněpolitickým poradcem lidoveckého exkancléře Wolfganga Schüssela.