Levice vítězí, krajní pravici dochází dech. Po italských komunálních volbách se mnohé změní

V komunálních volbách v Itálii výrazně uspěly středolevicové strany, jejichž kandidáti bodovali ve velkých městech a už po prvním kole mají jisté vedení radnic mimo jiné v Miláně, Neapoli či Bologni. Také v Římě má jejich zástupce šanci vyhrát, do druhého kola v italské metropoli podle očekávání nepostoupila současná starostka Virginia Raggiová. Volby, jež se konaly v neděli a v pondělí, podle místních médií vzaly vítr z plachet krajní pravici.

V Miláně, Neapoli a Bologni získali středoleví kandidáti přes padesát procent hlasů, což znamená, že se v těchto městech už nemusí 17. a 18. října konat druhé kolo. To bude naopak nutné v Římě, kde se v něm utkají kandidát pravice Enrico Michetti (30,1 procenta hlasů) a exministr hospodářství Roberto Gualtieri, kandidující za levicovou Demokratickou stranu (PD), který v prvním kole dostal 27 procent hlasů. Raggiová, která se v roce 2016 stala první ženou v čele italské metropole, skončila třetí s 19 procenty hlasů.

Voliči v Římě tak vystavili starostce vysvědčení za to, že nedokázala vyřešit některé dlouhodobé problémy metropole, jako jsou pomalé opravy silnic, zastaralá a nespolehlivá veřejná doprava, problémy se svozem odpadu či vysoký dluh římské radnice.

V menších městech uspěla pravice

Pravicoví kandidáti uspěli spíše v menších městech. Jejich neúspěch ve velkých městech přičetl šéf krajně pravicové strany Liga Matteo Salvinii hádkám mezi pravicovými stranami i špatné volební kampani. „Když se polovina voličů rozhodne nepřijít k volbám, určitě to není jejich chyba, ale je to chyba naše. Kvůli našim chybám, hádkám a zpožděním (při stavění společných kandidátů)… to je lekce pro mě i pro nás,“ prohlásil Salvini.

Volební účast činila necelých 55 procent, což je méně než při minulých místních volbách v roce 2016, když přišlo 62 procent voličů.

Hlasování se konalo v době, kdy o vedení v krajně pravicovém spektru soupeří Salviniho Liga a formace Bratři Itálie, vedená Giorgií Meloniovou. Salviniho strana je navíc rozdělená na ty, kteří podporují její účast ve vládě široké koalice premiéra Maria Draghiho, a ty, kteří by raději byli v opozici, stejně jako jsou v ní Bratři Itálie.

Mario Draghi
Zdroj: Yara Nardi/Reuters

Podle italských médiích jsou výsledky voleb dobrou zprávou pro premiéra Draghiho. Ten sice není členem žádné strany, ale od února předsedá vládě složené ze široké koalice levicových i pravicových stran, včetně krajně pravicové Ligy. Její šéf Salvini ve vládě není a k některým jejím krokům je velmi kritický.

V šedesátimilionové Itálii se konaly místní volby v 1192 obcích, k urnám mohlo jít dvanáct milionů ze 45 milionů voličů. Kromě toho se uskutečnily regionální volby v Kalábrii, kde vyhrál kandidát pravice Roberto Occhiuto s 54 procenty hlasů, kandidátka PD Amalia Bruniová obdržela 27 procent hlasů. Tyto volby se konaly proto, že tamní regionální parlament byl rozpuštěn kvůli úmrtí Jole Santelliové loni v říjnu. Santelliová byla stejně jako Occhiuto členem strany Vzhůru Itálie expremiéra Silvia Berlusconiho.