Johanssonová a studio Walt Disney urovnaly spor ohledně Black Widow, detaily neprozradily

Americká herečka Scarlett Johanssonová a společnost Walt Disney vyřešily spor, který vznikl ohledně distribuce filmu „Black Widow“, v němž Johanssonová ztvárnila hlavní roli. Herečce se nelíbilo, že společnost streamovala Black Widow hned v době, kdy šel do kin, čímž ji připravila o potenciální výdělek. Podmínky dohody mezi Johanssonovou a Walt Disney nebyly zveřejněny.

„Velmi mě těší, že se nám podařilo dosáhnout se Scarlett Johanssonovou ohledně Black Widow dohody,“ uvedl Alan Bergman z vedení studia Walt Disney. Společnost se podle něj těší na spolupráci s herečkou v rámci „řady budoucích projektů“. Také Johanssonová uvedla, že je ráda, že se podařilo neshody vyřešit, a těší se na další spolupráci.

Johanssonová zažalovala společnost v červenci. Tvrdila, že jí společnost Marvel Studios, kterou vlastní právě Walt Disney, slíbila tradiční uvedení snímku nejprve do kin. To podle ní znamená, že uplyne určitá doba před tím, než společnost začne film streamovat na jiných platformách. Podle zdrojů blízkých herečce měla přijít o padesát milionů dolarů.

Naopak studio Walt Disney považovalo žalobu za zcela neopodstatněnou. Trvalo na tom, že dodrželo smlouvu s hvězdou a uvedení filmu Black Widow na Disney+ s prémiovým přístupem významně zvýšilo její šanci získat další odměnu nad rámec 20 milionů dolarů (v přepočtu 430 milionů korun), které dostala.

Snímek Black Widow, který měl premiéru 9. července v kinech a od stejného dne jej mohli zájemci vidět za 30 dolarů na streamovací službě Disney+, vydělal podle služby Box Office Mojo v kinech celosvětově více než 378 milionů dolarů. Během prvních dvaceti dní od uvedení za něj také diváci zaplatili zhruba 60 milionů dolarů na streamu, píše agentura Reuters.

Spor vyvolal v Hollywoodu mimořádnou pozornost. Filmové společnosti se totiž v poslední době snaží budovat své streamovací služby nabídkou prémiového obsahu předplatitelům. Trend streamování filmových novinek zesílil kvůli pandemii covidu-19, kdy musela být kina v řadě zemí zavřena a ani po jejich znovuotevření se zájem diváků nevrátil na předcovidovou úroveň.