Herečka Johanssonová žaluje Disneyho kvůli premiéře filmu Black Widow. Společnost to ostře odmítá

Americká herečka Scarlett Johanssonová podala žalobu na filmové studio Disney. Společnost podle ní porušila smlouvu, když uvedla její snímek Black Widow na začátku července ve stejný den v kinech i na streamovací službě Disney+, čímž ji měla připravit o smluvní výdělky navázané na tržby v kinech. Společnost již žalobu, která nemá v Hollywoodu obdoby, ostře odmítla.

Ještě před několika dny herečka Scarlett Johanssonová propagovala svůj nový blockbuster Black Widow, mluvila v rozhovoru pro magazín Variety mimo jiné o tom, že je na snímek pyšná, že jde o vzrušující komiksovou jízdu a že premiéra odkládaného velkofilmu vlastně přichází v ideální čas. Nyní, když smluvně povinná propagační tour skončila, je všechno jinak.

Hollywoodská hvězda podle listu The Washington Post podala žalobu na studio Disney, které snímek 10. července uvedlo jak v kinech, tak za poplatek třicet dolarů i na své streamovací službě Disney+. Herečka tvrdí, že takový způsob uvedení neodpovídá její smlouvě se studiem, podle níž byl její honorář za film navázaný na výdělky v kinech.

Jinými slovy – když by například překonal hranici miliardy dolarů na tržbách, což pro komiksové snímky od Marvelu není problém, herečka by dostala další procenta z tržeb, podobně jako to měli nasmlouvané ostatní herci ze série filmů o Avengers, jako třeba představitel Iron Mana Robert Downey Jr.

Disney měl instruovat Marvel, aby se dohoda porušila

„Aby ochránila svoje finanční zájmy, získala Johanssonová od společnosti Marvel (která spadá pod Disneyho, pozn. red.) závazek, že půjde o film pro kina. Jak Johanssonová, tak Disney či Marvel vědí, že to znamená, že snímek půjde pouze do kin. Disney o této dohodě věděl, přesto instruoval Marvel, aby závazek porušil a film se uvedl na Disney+,“ píše hereččin advokát John Berlinski v dokumentech zaslaných soudu. Podle nich tak firma herečku obešla, aby podpořila svoji novou platformu – a podle některých webů ji tak mohla připravit až o 50 milionů dolarů, což je přibližně miliarda korun.

Akcie společnosti Disney díky stoupajícímu počtu předplatitelů streamovací služby prý na úkor herečky stoupaly na hodnotě, což mělo vést k bonusům pro nejvyšší management zábavního konglomerátu. Disney podle svých dřívějších vyjádření uvedl film na i streamu kvůli pandemii, která snížila možnost vyrazit do kina. Podle Berlinskiho je ale pro firmu zásadní její hodnota na burze a covid-19 používá pouze jako zástěrku – s firmou se prý před uvedením Black Widow chtěla strana Johanssonové dohodnout, Disney ji ale měl ignorovat.

Podle nebývale ostré reakce Disneyho ale hereččina žaloba nemá žádný právní základ. „Tato žaloba je obzvláště znepokojující ve své bezohledné ignoranci děsivých a dlouhých následků globální pandemie covidu-19. Disney plně dodržel smlouvu s Johanssonovou a navíc uvedení filmu na Disney+ významně zvýšilo její šanci získat další odměnu nad rámec 20 milionů dolarů (zhruba 430 milionů korun – pozn. red.), které už dostala,“ uvedl mluvčí firmy, která tak oficiálně odhalila hereččin základní honorář, což je extrémně nezvyklé.

Hollywood se mění

Spor ale především odhaluje turbulentní změny, kterými nyní prochází Hollywood kvůli pandemii covidu-19. Když Johanssonová finišovala smlouvu na film v roce 2019, platilo tradiční devadesátidenní „okno“ mezi premiérou v kině a uvedením na jiných platformách či nosičích. Začátek pandemie ale všechno změnil.

Studia po zavření kin nejprve začala odsouvat premiéry na pozdější datum, což byl i případ Black Widow, jež měla do kin přijít původně už loni na jaře. Pak ale stále častěji producenti začali filmy prodávat za horentní částky Netflixu, videotéce Apple TV+ či Amazonu.

To je třeba příklad studia Paramount, které se takhle zbavilo komedií Lovebirds a Cesta do Ameriky 2, dramatu Chicagský tribunál, sci-fi Láska a monstra či naposledy blockbusteru Válka zítřka s Chrisem Prattem v hlavní roli, který koupila videotéka Amazon Prime Video za 200 milionů dolarů.

Ani to ale Hollywoodem neotřáslo dostatečně. Před osmi měsíci oznámilo studio Warner Bros., že uvede všechny svoje filmy ve stejný den zároveň v kinech i na své službě HBO Max. Nešlo o malé tituly – na stream se dostaly snímky jako Mortal Kombat, Godzilla vs. Kong, Wonder Woman 1984 nebo V zajetí démonů 3 – příští týden se k nim navíc přidá komiksový blockbuster Sebevražedný oddíl a na podzim a v zimě i očekávaná sci-fi Duna nebo čtvrtý Matrix.

Neúspěch v kinech

Tento krok nepotěšil řadu tvůrců, jako je Christopher Nolan nebo Denis Villeneuve, podle nichž tak studio „znehodnotilo“ filmy, podle informací webu Deadline si ostatně muselo vyčlenit 200 milionů dolarů (4,3 miliardy korun) jen na to, aby kompenzovalo tvůrcům a hercům změnu kontraktů. Distribuční model se tak pravděpodobně finančně velmi nevyplatil, posloužil ale jako reklama na novou streamovací síť – což je něco, na což naráží i žaloba Johanssonové, protože podobným hybridním způsobem začal svoje filmy jako Mulan či Cruella uvádět i Disney.

Black Widow však v kinech v porovnání s jinými marvelovkami pohořela. Podle Disneyho film v kinech i na platformě celkově za první víkend vydělal 218 milionů dolarů (4,6 miliardy korun), hned druhý týden ale tržby spadly o katastrofálních 68 procent, což se nikdy v historii snímků s Avengers nestalo. Herečka v dokumentech určených soudu tvrdí, že za to může právě uvedení na streamu, což znamená, že se film okamžitě dostane na internet ve špičkové kvalitě. Black Widow má být podle serveru TorrentFreak od 10. července nejstahovanějším snímkem na světě a podle analytiků celosvětově vydělá jen kolem 350 milionů dolarů (7,5 miliard korun), což je na Marvel bezprecedentní neúspěch.

Zda mohou skutečně piráti za to, že se momentálně do kina zejména ve Spojených státech moc nechodí, je otázka. Podle kinařů to tak je. Nejúspěšnější snímky letošního léta byly zatím Rychle a zběsile 9 a Tiché místo: Část II, přičemž ani jeden se zároveň neobjevil na síti. Studio Disney ale zpátečku nezařazuje a v pátek celosvětově uvádí nový dobrodružný snímek Expedice: Džungle, který kopíruje distribuční model Black Widow. Podle webu Deadline jeho hvězdy Dwayne Johnson a Emily Bluntová žaloby nechystají. Možná ale jen do doby, než skončí jejich propagační tour.