Polské regiony mohou přijít o evropské peníze. Komisi vadí diskriminace LGBT

Události: Polské regiony mohou přijít o evropské peníze kvůli postoji k LGBT (zdroj: ČT24)

Pět polských regionů může přijít o část peněz z unijních fondů. Evropské komisi vadí usnesení proti ideologii LGBT, která jejich zastupitelé v minulosti přijali. Brusel je považuje za diskriminační a žádá jejich stažení. Politici z konzervativní strany Právo a spravedlnost, kteří vojvodství ovládají, to odmítají – jde podle nich o nezávazná stanoviska.

V dubnu 2019 se většina zastupitelů vyslovila proti takzvané ideologii LGBT mimo jiné v historickém Lublinu, hlavním městě stejnojmenného vojvodství ve východním Polsku. „Nedovolíme, aby byl vyvíjen úřední tlak na uplatňování politické korektnosti (správně nazývané 'homopropagandou') ve vybraných profesích,“ stojí ve stanovisku.

„Zastupitelé to stanovisko přijali, aby dali výrazně najevo, že v Polsku jsou křesťanské hodnoty – 18. článek ústavy, čili ochrana rodiny – tím nejdůležitějším,“ komentuje to mluvčí maršálka Lublinského vojvodství Remigiusz Małecki.

Evropská komise nyní kvůli deklaraci pozastavila s regionem jednání o přiznání části peněz z fondů Evropské unie. Stanovisko považuje za diskriminační, což podle Bruselu jde proti zásadám společenství.

Právo a politika

Mluvčí úřadu, který má ve vojvodství politickou moc, zdůrazňuje, že žádná ztráta peněz nehrozí. I proto, že schválený dokument není právně závazný. Opoziční zastupitel Krzysztof Komorski z Občanské koalice se stanoviskem nesouhlasí, a i když ho rovněž považuje za nezávazné, upozorňuje, že vojvodství i přesto může přijít až o 60 miliard korun.

„Už to má své následky, Polsko a Lublinské vojvodství už ztrácejí. O to víc je pro mě nesrozumitelný postoj představitelů vojvodství,“ podotýká Komorski.

„Evropská komise je instituce, která se přece nezabývá jen právními dokumenty, je to i politický orgán. A tedy má právo zaujímat postoje i k různým politickým gestům, která přicházejí třeba i z místních samospráv,“ podporuje Komorského obavu právník Sławomir Patyra z Univerzity Marie Curie-Skłodowské v Lublinu.

S Bruselem se přitom nepřou jen regiony, ale i varšavská vláda. Evropská komise jí stále nepotvrdila národní plán obnovy. Vadí jí, že premiér zpochybňuje přednost unijního práva před tím polským.