Po otevření klubů v Británii je Scotland Yard ve střehu. Brojí proti násilí a obtěžování v podnicích

Události: Bezpečnost v klubech a barech v Británii (zdroj: ČT)

Stovky zaměstnanců nočních podniků v Londýně prošly v posledních týdnech novým tréninkem. Cílem je, aby dokázali pomoct mladým lidem, kteří se ocitnou v nesnázích. Scotland Yard se obává, že znovuotevřením zábavních podniků po konci restriktivních opatření opět naroste zločin. Podle průzkumů víc než polovina žen zažila sexuální obtěžování v barech, hospodách a klubech. Nejvíc případů bylo právě v Londýně.

Celá generace osmnáctiletých a devatenáctiletých může jít vůbec poprvé na party. Kvůli pandemii rok a půl zavřené kluby, diskotéky a noční bary jsou pro ně vysněným místem, kde se mohou pobavit už jako dospělí. Ale také velkou neznámou, která skýtá řadu nástrah. Pokud se přestanou cítit bezpečně, mají prostě jít k baru a požádat o Angelu.

„Pokud někdo přijde a řekne Ask for Angela, tak mu odpovíme, ať se vrátí na místo. Management klubu přijde a uklidní situaci, aby všichni byli v pořádku,“ vysvětluje Carolina Herrerová z londýnského klubu Ministry of Music.

Jediná věta u baru může pomoct, pokud na schůzku ze seznamovací aplikace přijde někdo jiný, než byl na profilu. Když ženy nevědí, jak se bránit nevítané mužské pozornosti. Anebo jim někdo ukradl telefon a nemají se jak dostat domů či do hotelu.

Aby se o pomoc nebáli říct i Češi

Scotland Yard má zájem o to, aby se o pomoc nebáli říct i mladí Češi a Češky, kteří v Londýně studují, pracují, žijí nebo sem přijeli za zábavou jen jako turisté.

„Máme tu opravdu dobrou českou komunitu, všichni chodí do barů a klubů. Obsluze při školení v kampani Zeptej se na Angelu říkáme, aby si všímali i těch, pro něž angličtina není nutně rodným jazykem, ale mohou být zranitelní,“ říká Jane Connorsová, která je náměstkyní komisařky.

Jde i o prevenci proti násilí a diskriminaci, včetně ochrany sexuálních menšin. Nejzranitelnější jsou ti, kteří se ocitli sami, trápí je duševní problémy anebo přebrali alkoholu a ztratili nad sebou kontrolu po konzumaci drog. 

Noční zábavní podniky v britské metropoli pandemie tvrdě zasáhla. Týká se to jak nedostatku obsluhy, tak pracovníků ochranky. Cílem kampaně je, aby se pomoci zranitelným lidem dostalo nejen v hospodách a barech, ale i v taxislužbě a v noční dopravě.