Italské Amatrice před pěti lety zničilo zemětřesení. Obnova stále vázne

Horizont ČT24: Před pěti lety zasáhlo Itálii silné zemětřesení, obnova vázne (zdroj: ČT24)

Před pěti lety zasáhlo střed Itálie jedno z nejsilnějších zemětřesení v novodobé historii země. Zemřelo 299 lidí, tisíce rodin přišly o střechu nad hlavou. Škody úřady odhadly na víc než 600 miliard korun. Nejhůře bylo zasaženo městečko Amatrice. I když tehdejší premiér Matteo Renzi sliboval rychlou pomoc, ani po pěti letech se úřadům nepodařilo zdevastovaná místa obnovit.

Za zpoždění při rekonstrukci historického centra Amatrice může italská byrokracie. První změny tak přicházejí až nyní, po dlouhých pěti letech papírování. „Po letech nejistoty a zpoždění, jak se zdá, začala cesta k obnově. Uvědomujeme si ale, že rekonstrukce nestačí. Musíme vybudovat nový vztah mezi člověkem a přírodou,“ říká biskup Domenica Pompili.

Oběti katastrofy uctil na vzpomínkové akci v Amatrice také premiér Mario Draghi, sám ale nepromluvil.

Otřesy, které před pěti lety zasáhly střední část Itálie, měly sílu 6,2 stupně. Většina budov v oblasti navíc neměla proti zemětřesení žádnou ochranu. Spadly ale i ty, které ji měly. A dodnes většina z nich nestojí.

Zasažené oblasti jsou vylidněné. Pro některé je to překvapení, jiní byli skeptičtí už po roce od katastrofy. „Nemá to tu budoucnost. Je mi líto mladých lidí, kteří v ni stále věří. Pro mě, když vidím, jak se věci vyvíjejí, tu budoucnost není,“ říkal tehdy obyvatel Amatrice Carlo de Maggi.

Rychlejší schvalování projektů

Podle italských médií se podařilo dokončit jen osm procent veřejných budov. Většina projektů zůstává pouze na papíře. Vláda ale slíbila změnu, rychlejší bude schvalování projektů.
Urychlit rekonstrukce nepomohly ani sbírky, které vznikly bezprostředně po zemětřesení.

Obyvatelé zničeného města, které ve světě proslavila hlavně omáčka na špagety Amatriciana, přesto doufají, že vláda svůj slib tentokrát splní a připomínky ničivé katastrofy brzy zmizí.