Krátce po dohašení všech ohnisek vypukly v Řecku další požáry, úřady mluví o žhářství

V Řecku na jihu ostrova Euboia a v aténském regionu Attika vypukly dva rozsáhlé požáry, proti kterým zasahovaly stovky hasičů. Ohně v regionu Attika, v okolí obce Vilia, zničily několik stavení, na jihu ostrova Euboia způsobily výrazně menší škody na majetku, uvádí řecká média. Rozšířily se mimo jiné díky relativně silnému větru. Řecku s hašením pomáhají hasiči z Rumunska a Polska. Za posledních 24 hodin v zemi vypuklo 31 lesních požárů.

„Začala další velká bitva,“ prohlásil v rozhovoru se stanicí Open TV o požáru u obce Vilia guvernér oblasti Giorgos Patulis. Podle něj existuje podezření, že požár někdo založil úmyslně. Kvůli obavám z jeho šíření úřady vyzvaly k evakuaci obyvatele města Vilia a jedné další vesnice. K večeru se situace na místě zlepšila, oheň ale zasáhl několik stavení.

S plameny bojovaly dvě stovky hasičů, a to včetně kontingentu z Rumunska. Někteří obyvatelé se podle agentury AP sami pokoušeli hasit své domy a zahrady pomocí obyčejných hadic. Hasiči na místě do pátku bojovali s předchozím požárem, který na místě zuřil skoro celý týden. Stále ale kontrolují, aby se ohniska nešířila dál.

Velký požár v pondělí vznikl i v jižní části druhého největšího řeckého ostrova Euboia, nedaleko letoviska Marmari. V přístavu u města čekala plavidla pobřežní stráže, pokud by se situace zhoršila a byla nezbytná evakuace po moři. Odpoledne hasiči uvedli, že se jim podařilo rozsah požáru omezit. Oheň výrazně neohrozil žádná obydlí.

Podezření ze žhářství

Příčinu požárů v Řecku se zatím nepodařilo objasnit, policie ale již kvůli podezření ze žhářství zadržela více než deset lidí, včetně čtrnáctiletého chlapce. Do vyšetřování se zapojil speciální státní zástupce pro případy organizovaného zločinu, uvedl v pátek ministr pro ochranu občanů Michalis Chrisochoidis.

V první polovině srpna pomáhali Řecku v boji se živlem hasiči a technika z více než dvaceti zemí, a to včetně České republiky. Většina zahraničních kontingentů ze země již odjela. Polská agentura PAP uvedla, že v pondělí odletěl do Řecka nový oddíl polských hasičů, který by měl zůstat dva týdny. Polsko od začátku srpna nasadilo v jihoevropské zemi kontingent zhruba 140 hasičů a čtyřiceti kusů techniky.

Lesní požáry, které od konce července zasáhly zejména Peloponés a ostrov Euboia, jsou nejhorší v zemi od roku 2007. Podle Evropského systému informací o lesních požárech (EFFIS) při nich od konce července bylo zničeno na 127 600 hektarů (asi 1300 kilometrů čtverečních) vegetace.

V Itálii vyšetřují v souvislosti s požáry 128 lidí

Italská policie vyšetřuje v souvislosti s lesními požáry 128 podezřelých, čtyři skončili ve vazbě. Policie uvedla, že požáry „jsou skoro vždy výsledkem lidského počínání, například neopatrnosti, nedbalosti či úmyslné kriminální činnosti“. Jen jedno či dvě procenta vznikají přirozeně, například když strom zasáhne blesk.

Silnou vlnu lesních požárů země zažila v červenci a první polovině srpna. Mohla za to kombinace několika faktorů, jako jsou velmi vysoké teploty, silný vítr a nižší úroveň požární ochrany. Nejvíce byly zasažené regiony na jihu Itálie, například Kalábrie či Sicílie, kde tento měsíc v souvislosti s požáry zemřelo šest lidí. V obou jmenovaných regionech se situace v posledních dnech zlepšila. Hasiči uvedli, že v Kalábrii od 1. července uskutečnili kvůli lesním požárům 6700 zásahů.

Podle Evropského systému informací o lesních požárech (EFFIS) letos v Itálii oheň sežehl už 151 tisíc hektarů. Roční průměr za období let 2008 až 2020 je přitom 41 tisíc spálených hektarů.