A co bude se ženami? Nástup Talibanu budí mezi Afghánkami strach z tuhého patriarchátu

Poté, co Taliban obsadil metropoli Kábul a vyhlásil konec války v Afghánistánu, se množí obavy o osud žen a dívek pod vládou tohoto radikálního islamistického hnutí. Agentura Reuters informovala o incidentu v Kandaháru, kde talibanští bojovníci propustili zaměstnankyně banky a nařídili jim, ať do práce pošlou své mužské příbuzné. Další afghánské ženy do médií uvedly, že přišly o své sny a netuší, co nastane. Generální tajemník OSN António Guterres i západní politici vyzvali Taliban, aby práva žen respektoval.

Během vlády Talibanu v letech 1996 až 2001 ženy nesměly pracovat ani studovat. Na veřejnosti musely chodit zahalené a s mužským doprovodem. Ženy, které pravidla porušily, někdy čelily veřejnému ponižování a bití náboženskou policií jednající v souladu s radikálním výkladem práva šaría.

Současné vedení Talibanu slibuje, že jim práva uplynulých let ponechá. „V oblastech, které jsme ovládli, jsou stovky škol a univerzit, ve kterých studují dívky. Nikdo je neomezuje,“ řekl mluvčí Talibanu.

Případy z čerstvě dobytých území ale svědčí o opaku. V některých venkovských oblastech Afghánky nesměly volit nebo studovat už před současným nástupem islamistů k moci. Teď jim hrozí, že o tyto možnosti přijdou po celé zemi.

Svědectví afghánských žen

„Jsem zlomená. Nejsem si jistá, jestli někdy budu moci pracovat nebo dělat všechno, co chci. Je zde mnoho mladých žen, jako jsem já – naše sny jsou zničené. A naše naděje na lepší budoucnost se rychle rozplývají,“ řekla serveru BBC News žena pod pseudonymem Zib. Od roku 2013 pracovala jako PR konzultantka a spisovatelka. Teď si není jistá, co bude dál.

„Je tady celá řada žen, jako jsem já. Pracují v nemocnicích a na dalších místech. Bojíme se, že o všechny těžce vydobyté úspěchy přijdeme,“ uvedla televizní moderátorka Hamida Aršová. Novinářky, které se obávají stíhání, ničí své doklady a důkazy o své profesní identitě. 

Učitelka Nílúfar zas uprchla ze severní afghánské provincie se synem a pěti dcerami. Taliban dobyl její region na začátku srpna. Postavení žen a dívek se tam změnilo ze dne na den. „Skupina dívek jela domů z vyučování. Taliban je zastavil a vynadal jim, že nosí odhalující sandály a chtějí tak upoutat mladé muže,“ řekla.

Nílúfar i její dcery směly vyjít z domu jen s mužským doprovodem. Uprchlice z jiných oblastí mluví o ještě silnějším útlaku. Například o nucených manželstvích s islamisty. „Talibanští ozbrojenci mě násilím vystěhovali, zabili mé syny a přinutili mé snachy ke svatbě. Z každého domu si vzali tři nebo čtyři dívky a oženili se s nimi. Museli jsme odejít,“ řekla jedna z afghánských uprchlic.