Záplavy na severu Turecka mají desítky obětí, další lidé se pohřešují

Bleskové záplavy na severu Turecka, které ve středu zasáhly tři černomořské provincie, už mají 55 obětí. Dalších několik desítek lidí utrpělo zranění. Počet obětí může dále růst, protože několik osob se stále pohřešuje, uvedl deník Hürriyet.

O vážnosti situace podle agentury AFP svědčí to, že oblast postiženou přírodní katastrofou v pátek osobně navštívil prezident Recep Tayyip Erdogan.

„Jako stát uděláme rychle vše, co bude v našich silách, a doufáme, že zase rychle vstaneme z popela… Nemůžeme přivést zpět ty, kdo přišli o život, ale stát má moc, prostředky a odhodlání, aby všechny další ztráty kompenzoval,“ řekl prezident.

Podle AFAD si záplavy nejvíce obětí vyžádaly v provincii Kastamonu. Několik mrtvých hlásí též provincie Sinop, jednoho pak Bartin.

Symbolem katastrofy se stalo městečko Bozkurt nedaleko pobřeží Černého moře. Rozvodněná řeka se tam valila ulicemi a podemlela několik budov, jedna z nich – osmipatrový obytný dům – se posléze zřítila. Zničené domy hlásí i ostatní obce, zbortilo se též nejméně pět mostů, další mosty a silnice byly proudem vody, bahna a trosek poškozeny.

Záchranáři v Bozkurtu
Zdroj: Onder Godez/Reuters

Záplavy na severu Turecka přišly ve chvíli, kdy se regiony na jihu a západě země začaly pomalu vzpamatovávat po rozsáhlých požárech, s nimiž hasiči bojovali dva týdny. Teprve ve čtvrtek vláda oznámila, že všechny lesní požáry se podařilo dostat pod kontrolu. Zemřelo při nich osm lidí a zničeny byly desítky tisíc hektarů lesa.