Na Kamčatce havaroval vrtulník s 16 cestujícími, polovina patrně zahynula

Události: Kamčatský vrtulník (zdroj: ČT24)

Na Kamčatce havaroval vrtulník s 13 turisty a třemi členy posádky na palubě. Stroj Mi-8 dopadl na hladinu Kurilského jezera, náraz stroje slyšeli zaměstnanci přírodního parku. Úřady zatím neupřesnily, zda na palubě byli jen Rusové, nebo i cizinci. Záchranáři zatím našli osm přeživších a po zbývajících osmi lidech pátrají, některé zdroje ruských agentur o nich píší jako o mrtvých.

„V 0:50 moskevského času (23:50 SELČ) 12. srpna 2021 jsme obdrželi informaci o tvrdém přistání vrtulníku Mi-8 společnosti Vityaz-Aero v oblasti Kurilského jezera v Kronocké přírodní rezervaci. Podle předběžných informací byli na palubě tři členové posádky a 13 pasažérů. Na místo odletěl vrtulník zdravotnického centra pro případ katastrof a vrtulník Mi-8 ruského ministerstva pro mimořádné záležitosti se záchranáři je v pohotovosti,“ sdělilo podle médií ministerstvo pro mimořádné události.

Podle agentury RIA Novosti je do záchranné operace zapojeno 45 lidí a osm kusů techniky.

Vrtulník se po dopadu na hladinu potopil a nyní se nachází v hloubce 135 metrů, napsala agentura TASS s odvoláním na jednoho ze záchranářů. Potápěči podle něj nemají výbavu potřebnou pro spuštění do takové hloubky.

„Potápěči ministerstva pro mimořádné události nemohou v takové hloubce pracovat. Proto jsme se nyní obrátili na ministerstvo obrany s žádostí o pomoc. Armáda potvrdila nasazení podvodních robotů, kteří mohou pomoci při pátrání po troskách a pohřešovaných,“ uvedl gubernátor oblasti Vladimir Solodov.

Mizivá šance na záchranu

TASS dodává, že podle záchranářů prakticky není šance najít někoho z osmi pohřešovaných naživu. Některé zdroje ruských tiskových agentur už o nich hovoří jako o mrtvých. „Osm lidí bylo zachráněno a jejich životy nejsou ohroženy. Dalších osm lidí zemřelo. Jejich těla jsou s největší pravděpodobností na dně Kurilského jezera,“ řekl agentuře Interfax zdroj z regionálních zdravotnických úřadů.

Mezi cestujícími bylo údajně jedno dítě, jež se dosud nepodařilo nalézt. Mezi zachráněnými je jeho otec. Dva z osmi nalezených cestujících jsou ve velmi vážném stavu a záchranáři je převezli do nemocnice.

Ti, co přežili, se podle tiskové služby Kronocké přírodní rezervace dostali z helikoptéry sami a vyplavali na hladinu přibližně z hloubky osmi až devíti metrů. Teplota vody v jezeře nyní nepřesahuje pět až šest stupňů, není proto možné se v ní nacházet delší dobu, dodalo tiskové oddělení.

Vrtulník neměl před odletem technické problémy

Vrtulník byl před odletem zkontrolován a neměl žádné technické problémy. Před rokem prošel generální opravou, sdělil agentuře TASS obchodní ředitel společnosti Vityaz-Aero Dmitrij Černych.

Jako nejpravděpodobnější důvod nehody se podle zdroje agentury TASS jeví závada na motoru nebo chyba pilota.

Přepravce Vityaz-Aero Airlines funguje od roku 2009 a ve své flotile má více než dvacet vrtulníků Mi-8. Cestujícím poskytuje lety do odlehlých oblastí Kamčatky, včetně turistických letů.

Dvoumotorový vrtulník Mi-8 patří k nejrozšířenějším na světě. Vyráběl se v Sovětském svazu od roku 1961 a v Rusku se vyrábí dodnes. Slouží pro vojenské i civilní účely v padesátce zemí světa, včetně České republiky.

Rusko podle agentury AFP v poslední době vylepšilo bezpečnost svého leteckého provozu. Nicméně případy špatné údržby letadel a nedostatečné bezpečnostní standardy nevymizely a země zažila několik leteckých tragédií. Minulý měsíc se na Kamčatce zřítilo letadlo An-26 a zahynulo všech osmadvacet lidí, kteří byli na jeho palubě, připomněla agentura AP.