Německé odbory vyzvaly k masivní stávce strojvedoucích, od středy se v zemi zastaví osobní doprava

Německé odbory strojvedoucích vyzvaly kvůli tlaku na vyšší mzdy k masivní dvoudenní stávce. Od středy do pátku se celostátně zastaví osobní doprava a železniční infrastruktura. Nákladní doprava se zastavila už v úterý v sedm večer. Stávka v osobní dopravě se k nákladní připojí ve středu ve 2:00 a potrvá do páteční druhé hodiny ranní. Deutsche Bahn kvůli stávce odřekly pro středu a čtvrtek na 75 procent dálkových vlaků. Podle Českých drah akce německých odborů spoje na českém území neomezí, vlaky z Prahy do Berlína ale budou končit v Drážďanech.

Stávka se nedotkne jen osobních dálkových a regionálních vlaků, ale také hojně využívaného systému příměstských a městských železnic S-Bahn. Deutsche Bahn (DB) uvedly, že se chtějí soustředit na zajištění nejvytíženějších spojů mezi klíčovými body, jakými jsou Berlín, Hamburk, Frankfurt nad Mohanem a průmyslová města v Porýní a Porúří. Prioritu budou mít i železniční linky obsluhující letiště.

Cestující již byli varováni, že fungování především regionální dopravy bude velice nejisté. U dálkových vlaků by podle plánů DB mohl být vypraven každý čtvrtý spoj. Odborníci doporučují, aby se lidé v nadcházejících dvou dnech vyvarovali nejen železničních cest, ale také jízd auty a autobusy, protože silnice a autobusové linky budou kvůli stávce mimořádně vytížené. To se podle médií kvůli vysoké poptávce projeví i skokovým zdražením pronájmu aut.

Cestující, kteří ve středu a ve čtvrtek pojedou vlakem, mohou v případě zpoždění delšího než dvacet minut využít železniční spoj, jehož jízdenka je dražší, než jakou si původně zakoupili. Pokud například jejich spoj kategorie EuroCity (EC) nepojede, mohou bez doplatku využít rychlovlaky ICE. Při zpožděních vyšších než šedesát minut mají nárok i na odškodnění.

GDL požaduje zvýšení mezd přibližně o 3,2 procenta a jednorázový příspěvek kvůli dopadům pandemie 600 eur (asi 15 230 korun). Argumentuje podobnou dohodou, kterou se podařilo uzavřít pro pracovníky státní správy. 

Stávka uprostřed letní sezony, kdy přestávají platit dosavadní protipandemická opatření, není pro Deutsche Bahn (DB) dobrou zprávou. Podnik se už nyní potýká následky pandemie koronaviru i povodní v západní části země s miliardovými ztrátami.

Evropská komise schválila státní pomoc pro Deutsche Bahn

Evropská komise v úterý povolila Německu kvůli koronaviru vyplatit 550 milionů eur (téměř 14 miliard korun) na pomoc železničnímu dopravci. Podle sdělení Komise je pomoc v souladu s pravidly Evropské unie o státní podpoře.

Německý stát už poskytl pomoc třeba i leteckému dopravci Lufthansa. Jako jedna z prvních získala společnost od daňových poplatníků na záchranu před hrozícím krachem kvůli pandemii zhruba miliardu eur (25,4 miliardy korun), které chce státu splatit do zářijových parlamentních voleb.

Stávka omezí také vlaky mezi Českem a Německem

Stávka zkrátí cestu také pěti zpátečních vlaků mezi Českem a Německem. Pojedou z Prahy do Drážďan a zpět bez omezení, dál do Německa už ale pokračovat nebudou. Na českých tratích stávka žádné spoje neohrozí.

„V souvislosti se stávkou strojvedoucích v Německu nebudou vlaky na území ČR nijak dotčeny. S omezením musejí počítat cestující do Německa u spojů Berliner, Hungaria a Vindobona z Prahy přes Děčín do Drážďan, Berlína a Hamburku,“ mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová v tiskovém prohlášení.

Bez omezení by měly jezdit ostatní vlaky, které dráhy provozují s jinými dopravci. Například Die Länderbahn v úseku Praha - Mnichov a zpět pojedou bez omezení nebo na místech výluk u hranic je nahradí podle plánu autobusy.

České dráhy také doporučily cestujícím, aby sledovali aktuální informace o provozu na jejich webových stránkách a pro cesty v Německu také na webu DB. Jízdenku platnou následující dva dny pro vlaky DB budou moci cestující použít kdykoliv do 20. srpna pro trasu, pro niž je vydána. Jízdenky bude také možné vrátit beze srážky.