Demokraté chtějí, aby liberální člen Nejvyššího soudu Breyer uvolnil místo mladšímu kolegovi. Funkce je doživotní

Američtí politici v dalším sporu o nejvyšší soud (zdroj: ČT24)

Jednomu ze tří liberálních soudců Stephenu Breyerovi bude brzy 83. Část demokratů na něj tlačí, aby se doživotní funkce vzdal. V Senátu totiž v této chvíli mají dost hlasů pro schválení jeho nástupce. Čeká se, že vládnoucí strana příští rok ve volbách většinu v Senátu ztratí. Republikáni pak hodlají liberální soudce blokovat.

Stephen Breyer strávil u Nejvyššího soudu 27 let a patří mezi jeho nejzkušenější členy. Zároveň je nejstarší. Demokrati se bojí dalšího vychýlení orgánu ve prospěch konzervativců, pokud by funkci opustil až po volbách, které se uskuteční příští rok na podzim.

„Prožili jsme velmi nepříjemnou zkušenost, když jsme udělali zcela opačnou chybu. Soudce Breyer by měl zvážit setrvání ve funkci,“ řekla stanici CNN Alexandria Ocasio-Cortezová, demokratická členka Sněmovny reprezentantů.

Demokrati považují za chybu, že k odchodu z funkce včas nepřemluvili populární Ruth Ginsburgovou, která se stala ještě za svého života ikonou amerického soudnictví. „Ruth byla diskriminována na právnické fakultě i na trhu práce, protože byla žena. Přesto se dokázala stát hlavní obhájkyní, která proti diskriminaci bojovala u soudu,“ vyjádřil se o Ginsburgové předseda Nejvyššího soudu John Roberts.

Šest ku třem

Před rakví se řečníci předháněli v superlativech. V zákulisí už ale probíhal boj o obsazení uvolněného místa. Těsně před volbami, které nakonec prohráli, dosadili Donald Trump a republikáni do Nejvyššího soudu konzervativní soudkyni Amy Barettovou. Počet konzervativních soudců tak narostl už na šest – proti třem liberálním.

V posledních desetiletích byl přitom senát Nejvyššího soudu většinou v rovnováze. „To, co tato administrativa a republikány ovládaný Senát udělali, je prostý výkon moci svěřené nám americkým lidem,“ komentoval tehdy dosazení konzervativní soudkyně vedoucí republikánské většiny v Senátu Mitch McConell.

Demokraté obviňovali v souvislosti s Trumpovým jmenováním Barettové republikány z pokrytectví. Poslední rok vlády Baracka Obamy totiž blokovali jím nominovaného soudce s tím, že prezident na konci mandátu už nemá nikoho navrhovat.

„Kdo drží většinu hlasů, volí k Nejvyššímu soudu, koho chce.“ Tímto heslem loni republikáni odbyli stížnosti demokratů. A už teď dávají najevo, že po příštích vyhraných volbách svou většinu v Kongresu, který stojí hned naproti, opět využijí.

Po volbách v listopadu 2022 tak už Senát nemusí žádného z případných nominantů Joea Bidena k Nejvyššímu soudu schválit. Do té doby je ale situace opačná a část demokratů bude stupňovat tlak na soudce Breyera, aby sám funkci opustil.