Po návratu z Řecka bude v Česku povinný test a karanténa

Události: Zpřísnění pravidel po návratu z Řecka (zdroj: ČT)

Podmínky při návratu z Řecka do České republiky se zpřísnily. Před cestou odtamtud musí lidé na test, v Česku pak do karantény a nejdřív pátý den na PCR test. Výjimku mají plně očkovaní nebo ti, kteří v posledním půlroce nemoc prodělali. Destinace, kam letos Češi nejčastěji létají na dovolenou, přešla na cestovatelské mapě do červené kategorie. Ta značí vysoké riziko nákazy koronavirem.

Nová pravidla se týkají třeba Pavla Tůmy, který je na dovolené od předminulého pátku. „Zájezd jsme kupovali na poslední chvíli vlastně dva dny před odletem s ohledem na aktuální situaci a taky na to, že Řecko bylo v den odletu ještě zelené,“ říká. 

Po deseti dnech je ale všechno jinak. Řecko si v riziku nákazy pohoršilo hned o dvě kategorie. Než v úterý poletí domů, budou muset na test. V Česku pak minimálně na pět dní do karantény.

Nová pravidla se netýkají těch, kteří nemoc v posledním půl roce prodělali a plně očkovaných. „Karanténu my nemusíme, protože jsme očkovaní,“ vysvětluje jeden z českých cestujících, který se i v nynější nepříznivé situaci rozhodl odletět na řecký Rhodos.

Češi se z plánovaných zájezdů neodhlašují

Například u cestovní kanceláře Alexandria si zájezd do Řecka letos v létě objednaly desetitisíce lidí. Kancelář zatím neeviduje větší vlnu odhlašování zájezdů po tom, co se změnil cestovatelský semafor.

Podobné je to i u dalších kanceláří, které Česká televize oslovila. Upozorňují, že na storno kvůli změnám návratových podmínek se nevztahuje ve většině případů ani pojištění.

„Na toto se pojištění nevztahuje, vztahuje se například na to, kdy zákazníci z důvodu nemoci nebudou moct odletět nebo budou muset třeba do karantény,“ říká marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný.

obrázek
Zdroj: ČT24

Návratová pravidla se zpřísnila i v dalších zemích

Přísnější návratová pravidla platí nově taky pro Irsko a Monako. Nizozemsko, Španělsko a Baleáry mají nově tmavě červenou barvu. Pří cestování odtud ale platí stále stejné podmínky.

„Ta situace je velmi dynamická a je třeba, aby všichni, kteří někam cestují, s tím počítali, třeba pokud cestují do země, která je v tuto chvíli oranžová, že se zkrátka může překlopit do červené,“ říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Nakažených přibývá taky na pobřeží Chorvatska. Podle tuzemských úřadů by země mohla od příštího týdne přejít do oranžové kategorie. V praxi by se tím ale neměnilo nic, po návratu by stačil antigenní test.