Kanada a USA se potýkají s velkým suchem. Červen byl nejteplejším měsícem v dějinách

Události: Sucho v Severní Americe (zdroj: ČT24)

Severní Amerika má za sebou nejteplejší červen, jaký byl kdy zaznamenán. Výrazně k němu přispěly extrémní teploty, které nedávno zasáhly Kanadu a západní části USA. Kontinent se současně potýká s velkým suchem – a po něm přicházejí požáry, jejichž sezona bude podle letošních předpovědí ještě o něco delší.

Přístav na utažském Velkém solném jezeře je tradičně místem zahájení jachtařské sezony. Letos však lodě vytahují na souš dříve, než uváznou v bahně. Není totiž žádná voda. Někteří místní lidé se dokonce domnívají, že už se nebudou na vodu nikdy moci vrátit.

Na západě Spojených států chyběly srážky výrazně už loni, stejně jako v zimě sníh. Hladina Velkého solného jezera v Utahu je nejníže za 170 let. Ze dna jsou vysušené dva tisíce kilometrů čtverečních.

„Jak jezero vysychá, stalo se významným zdrojem prachu, který ohrožuje zdraví lidí v okolí,“ říká klimatolog Kevin Perry.

Kalifornie dává podobný obrázek, kvetoucí oázy rezidenčních měst je stále dražší udržet. Stát sousedí s pouští a bývalými vodními plochami. Ty jsou teď odpařené na toxickou břečku.

Ve vyprahlých západních amerických státech začínají lesní požáry. V severní Kalifornii jeden ze tří strávil přes padesát kilometrů čtverečních území a čtyři desítky domů. Vzňal se od kusu žhavého plechu, který odpadl z auta. Ve Washingtonu sucho zhoršuje vítr.

„Používáme letadla a snažíme se požár dostat pod kontrolu, ale vítr nám působí problémy,“ říká Eric Keller z úřadu pro přírodní zdroje.

Historické sucho

Roznětkou pro kanadskou Britskou Kolumbii, kterou nedávno také pekly teploty blížící se padesátce, byly blesky z bouřkových mraků. Za jeden den jich tam napočítali 710 tisíc, desetkrát více, než je průměr. Požárů už tam hoří dvě stovky a o měsíc dříve než obvykle.

V době historického sucha se stále více amerických měst zajímá o „přírodní hasiče“, kteří se spokojí s málem. Například stáda koz, většinou na dohled mrakodrapů, jsou čím dál populárnější. A v prevenci velmi účinná.

„Kozy se chovají jako oheň, ale oheň bez plamenů. Sežerou veškeré nebezpečné části rostlinného materiálu až k zemi,“ vysvětluje jejich účinnost manažer přírodní ochrany půdy Johnny Gonzales.

Když už se lesní požár vznítí, spasené plochy nepřekoná. Vyhasne totiž dříve, než může přeskočit na lidská obydlí.